• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Államtitkári lemondás: okok, vélekedések, botrányok

Lapszemle 2018.10.03 Forrás: 24.hu - nepszava.hu
Államtitkári lemondás: okok, vélekedések, botrányok

Nagy Anikó döntése azért is meglepő, mert a kormányzati politikai kultúrában nem szokás nemet mondani és önként felállni.

Példátlan gyorsasággal, négy hónap alatt bukott el a negyedik Orbán-kormány egészségügyi államtitkára, Nagy Anikó. Bár a humántárcát Kásler Miklós személyében egy orvos vezeti, április óta szinte semmi előrelépés nem történt, az egészségügyben egymást érik a botrányok, a problémák megoldása késik, noha a sürgősségi osztályok válságát például már a 2011-es Semmelweis Terv leírta - írta a 24. hu. A lap szerint régen letelt az újabb Orbán-kormány első száz napja, de az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak a májusi kormányalakítás óta nem volt elég ideje ahhoz, hogy átfogó szakmai programmal álljon elő. Pedig Nagy Anikó egyik júniusi interjúban optimistán még azt nyilatkozta, hogy nem egy, hanem rögtön öt nagy nemzeti egészségprogramot készítenek elő, amelyek kapcsolódnak majd a népegészségügyi cselekvési tervhez. Az államtitkár által említett népegészségügyi program állítólag már majdnem elkészült, de biztosan nem az ő nevéhez kötődik majd - írta a lap.

A Népszava úgy tudja, az utóbbi időben annyira elmérgesedett a viszony Nagy Anikó és a miniszter között, hogy az utóbbi már nem is nagyon szólt államtitkárához - akinek rendre átnyúlt a feje fölött.

Nagy azzal indokolta a felmondását, hogy gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni, visszatérne főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe, ám távozása hátterében más is áll. Nagy Anikó áprilisban Kásler Miklós kérésére vállalta el az államtitkárságot, a miniszterrel a kormányzati megbízatásuk előtti években egészen a közelmúltig nagyon szoros volt a munkakapcsolatuk. Viszonyuk azonban az elmúlt hónapokban megromlott.

A Népszava forrásai szerint az utóbbi hat hétben „fagyott meg köztük a levegő”, olyannyira, hogy a miniszter egy ideje már nem is szólt államtitkárához. Többen is állították: Kásler körülbelül hat hete „nyúlt át”, először Nagy Anikó feje fölött és hozott autokrata döntéseket az államtitkár kompetenciáját érintő kérdésekben. A miniszter autokrata megnyilvánulásainak egyike volt az: az államtitkát sikeresen közvetített Székely László szívsebész ügyében a főorvos és a kardiológia intézet vezetése között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész, de a miniszter személyesen megtiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól. (Ugyanezt a verziót támasztják alá az Index értesülései)

A népszava.hu szerint a miniszter az egészségügyért felelős államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is „közvetlen és személyes” irányítása alá vonta. Így már egy ideje nem Nagy Anikó referál az egyes területek problémáiról a miniszternek, hanem közvetlenül az ÁEEK, a NEAK, illetve az új szakhatóság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselői. Ez önmagában is abszurd helyzetet teremtett. Forrásaink szerint a közelmúltban Kásler Miklós maga is megpróbálta államtitkárát annak külföldi kiküldetése alatt felmentetni, ám – úgy tudjuk – Orbán Viktor erre nem hajlott - írta a lap. De a humán miniszter nem adta fel, és az elmúlt napokban annak ellenére, hogy a poszt foglalt volt, többekkel is tárgyalt, vállalja el Nagy Anikó pozícióját. Információink szerint Kásler Miklós a feladatról hosszan beszélgetett Cserháti Péterrel, az Egészséges Budapest Program miniszteri megbízottjával, aki a kérést hárította - tették hozzá.

Az államtitkári lemondás okai körüli, a napokban megjelenő sajtóinformációkra és helyzetelemzésekre a tárca közleményben, cáfolattal reagált

 

 

Legolvasottabb cikkeink