• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ambuláns mintavételi pontok: az orvosokat nem tájékoztatták?

Lapszemle 2020.09.22 Forrás: atv.hu
Ambuláns mintavételi pontok: az orvosokat nem tájékoztatták?

"Se a kormányhivataltól se a mentőszolgálattól nem kaptunk semmiféle információt arról, hogy hova küldhetjük a betegeket."

Hétfőtől szigorodtak a járványügyi szabályok az országban. Komoly pénzbüntetést kaphat például akinek az orra vagy a szája kilóg a maszk alól. A tünetmentes kontakt személyeket pedig a háziorvos beutalója után 17 ambuláns mintavételi ponton tesztelhetik, de az általunk megkérdezett orvosok nem kaptak még semmilyen információt erről - írja az atv.hu.

Mostantól akár 50 ezer forintos büntetést is kaphatnak azok, akiknek az orra vagy a szája kilóg alóla. Sőt, a tömegközlekedési eszközökről akár le is szállíthatják őket. A MÁV szóvivője az ATV Híradónak azt mondta, hogy sok az együtt nem működő utas, főleg Budapest elővárosában.Több olyan eset is volt ahol az ellenőrnek a rendőrség segítségét kellett kérnie. "Addig a vonat nem közlekedhet tovább, amíg a rendőrség munkatársa nekünk engedélyt nem ad. Emiatt 10-20-30 perces késések is előfordultak. Volt olyan vonat is, ahol már az indulásnál probléma keletkezett a maszk viselés kapcsán." A szóvivő szerint hétfőig húsz olyan eset volt, ahol az utas bírságot kapott, mert nem viselt maszkot. 

Hétfőtől ráadásul nem elég a kendő vagy a sál, kizárólag maszkot lehet viselni azokon a helyeken, ahol ezt kötelezővé tették. Ezeknek a helyeknek is bővült a listája. Már a mozikban, színházakban, bevásárló központokban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is fel kell venni. Viszont ettől a naptól hatósági áron, 19 500 forintért lehet PCR-teszteket csináltatni. 

Vasárnap Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bejelentette, hogy 17 ambuláns mintavételi pontot hoznak létre. Ide azokat a kontakt személyeket küldheti a háziorvos tesztelésre akik tünet- és panaszmentesek. Komáromi Zoltán az ATV Híradónak azt mondta, hogy a páciensei reggel óta érdeklődnek arról, hogy mi lesz velük, ha kontaktok, de a háziorvos szerint semmilyen információt nem kaptak még a mintavételi pontokról.  "Sajnos a kormányhivataltól se és a mentőszolgálattól se kaptunk semmiféle információt arról, hogy hova küldhetjük a betegeket. Sőt, ha telefonon érdeklődünk, ott is azt mondják, hogy ők sem tudják.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink