• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ami itt zajlik, annak köze nincs az egészséghez

Lapszemle 2023.01.23 Forrás: wmn.hu
Ami itt zajlik, annak köze nincs az egészséghez

Hiánycikké vált az új fogyókúrás „csodaszer”, egy diabéteszgyógyszer, amit a cukorbetegektől vesznek el az egészséges fogyni vágyók.

A koronavírus-járvány és a háború kirobbanása óta egyre gyakrabban találkozunk gyógyszerhiánnyal, ám míg eddig javarészt olyan problémák okozták, mint egyes gyárak leállása vagy túlterheltsége, esetleg a szállításban fellépő akadályok, addig most, a szinte az egész világon hiánycikké váló Ozempic diabéteszgyógyszer esetében még egy ezeknél is kiszámíthatatlanabb ok, az emberi hiúság áll a háttérben. Az injekciót ugyanis mostanában egészséges emberek adják be maguknak, akiknek a szervezetébe juttatva gyors, drasztikus fogyást vált ki. Ennek reményében egyre több, rá nem szoruló páciens nyúl ehhez a szerhez, ami súlyos következményekkel járhat mind a cukorbetegségben szenvedők, mind a diétakultúra megszállottjai számára - írja a wmn.hu.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Európa egyéb piacai után mára Magyarországot is elérte a „fogyasztó varázsszer” sikerhulláma, országos hiányt okozva olyan potenciálisan életmentő gyógyszerekből, mint az Ozempic néven ismert vércukor- és inzulinszintet szabályozó injekció.

Túlzás nélkül tömegek özönlenek a felelőtlenebb háziorvosok rendelőibe, hogy felírassák maguknak ezt a szert, valamint hasonló társait (mint a Victozát és a Wegovyt), hogy ennek segítségével gyorsítsák fel a fogyókúrájukat. A mostanra minden trend előszobájaként szolgáló TikTokon 165 millió megtekintésnél jár a Wegovy hashtag, a hírhedt Ozempic nevére pedig már 432 milliószor kattintottak, erősen változó okokból.

A gyógyszert szedők számára kialakított Facebook-csoportok mára összesen több mint tízezer tagot számlálnak (a Redditről nem is beszélve, ahol élénk társalgás folyik a témáról), amely jócskán megosztja ezeket a közösségeket. 

Míg a felhasználók egyik fele egyértelműen etikátlannak tartja, hogy bárki ezen az úton érje el a kívánt súlyát, addig talán még többen vannak azok, akik maguk is érdeklődnek a „csodaszer” iránt. 

A kommentek között bőven találunk az eredményekről kérdezősködőket, a saját fogyásukat és a vele járó mellékhatásokat részletező posztokat, ahogy eladó fiolák után sóvárgókat is, de talán a legmeglepőbb az, hányan kutatnak olyan orvosok után, akikről az a hír járja, hogy egy kis plusz pénzért felírják az amúgy borsos árú gyógyszert. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink