• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átalakítanák a meddőségi kezeléseket

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: hvg.hu
Átalakítanák a meddőségi kezeléseket

Pénz a petesejtdonoroknak, 36 év alatt egyszerre csak egy embrióbeültetés – íme a legújabb javaslatok a lombikkezelések átalakítására.

További részletek kerültek nyilvánosságra abból, a meddőségi kezelések átalakítására tett javaslatcsomagból, melyet a Humánreprodukciós Igazgatóság nemrég tett le a kormány asztalára. Terveik szerint megszüntetnék a kezelések közötti 3 hónapos kötelező várakozási időt, és az öt stimulációból származó összes embriót ingyen beültetnék, de csak szigorú szabályok szerint. Az iskolákba érkeznének a termékenységtudatossági órák, hogy minél előbb vállaljanak gyermeket a magyar fiatalok, írja a hvg.hu

Korlátoznák az egyszerre beültethető embriók számát, eltörölnék a kezelések közötti három hónap kötelező várakozást és minden 40 év alatti daganatos páciensnek lehetővé tennék a sperma- vagy petesejtfagyasztást – ez is szerepel a Humánreprodukciós Igazgatóság legújabb, meddőségi ellátást érintő javaslatai között.

A több oldalas dokumentum kiemeli, hogy több változásra is bioetikai és morális megfontolásból volt szükség. Ezek közül az egyik legfontosabb feladat, hogy csökkentsék a fel nem használt, fagyasztva tárolt embriók számát. Ennek érdekében javasolja azt a Humánreprodukciós Igazgatóság, hogy a jövőben ne öt beültetés, hanem öt, a petesejtleszívás céljából indított gyógyszeres kezelés és az azokból származó összes embrió beültetése váljon közfinanszírozottá (vagyis a párok számára ingyenessé), függetlenül attól, hogy ez hány további beavatkozást, beültetést jelent.

Fontos viszont, hogy egészen addig nem kezdhető meg új kezelés, amíg az összes korábban lefagyasztott embriót fel nem használták. Így kevesebb tárolókapacitásra lesz szükség, és enyhítik a „számfeletti” embriók gazdasági, jogi és etikai problémáit.

A meddőségi ellátás egyik legsarkalatosabb problémája a mai napig talán a petesejtdonáció. A jogszabályok ugyan engedélyezik az ivarsejtek és az embriók adományozását, de a gyakorlatban a rendszer nem működik, mert a donorok költségtérítése és a donáció finanszírozása nem megoldott. Nagyon sok nő ezért a külföldi, fizetős klinikákat választja (elsősorban csehországiakat), ahol fizethetnek petesejtért. Spermadonáció esetén itthon is lehet fizetni a mintákért, jellemzően 200 ezer forint körüli összeget.

További részletek a hvg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink