• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Átalakítanák a meddőségi kezeléseket

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: hvg.hu
Átalakítanák a meddőségi kezeléseket

Pénz a petesejtdonoroknak, 36 év alatt egyszerre csak egy embrióbeültetés – íme a legújabb javaslatok a lombikkezelések átalakítására.

További részletek kerültek nyilvánosságra abból, a meddőségi kezelések átalakítására tett javaslatcsomagból, melyet a Humánreprodukciós Igazgatóság nemrég tett le a kormány asztalára. Terveik szerint megszüntetnék a kezelések közötti 3 hónapos kötelező várakozási időt, és az öt stimulációból származó összes embriót ingyen beültetnék, de csak szigorú szabályok szerint. Az iskolákba érkeznének a termékenységtudatossági órák, hogy minél előbb vállaljanak gyermeket a magyar fiatalok, írja a hvg.hu

Korlátoznák az egyszerre beültethető embriók számát, eltörölnék a kezelések közötti három hónap kötelező várakozást és minden 40 év alatti daganatos páciensnek lehetővé tennék a sperma- vagy petesejtfagyasztást – ez is szerepel a Humánreprodukciós Igazgatóság legújabb, meddőségi ellátást érintő javaslatai között.

A több oldalas dokumentum kiemeli, hogy több változásra is bioetikai és morális megfontolásból volt szükség. Ezek közül az egyik legfontosabb feladat, hogy csökkentsék a fel nem használt, fagyasztva tárolt embriók számát. Ennek érdekében javasolja azt a Humánreprodukciós Igazgatóság, hogy a jövőben ne öt beültetés, hanem öt, a petesejtleszívás céljából indított gyógyszeres kezelés és az azokból származó összes embrió beültetése váljon közfinanszírozottá (vagyis a párok számára ingyenessé), függetlenül attól, hogy ez hány további beavatkozást, beültetést jelent.

Fontos viszont, hogy egészen addig nem kezdhető meg új kezelés, amíg az összes korábban lefagyasztott embriót fel nem használták. Így kevesebb tárolókapacitásra lesz szükség, és enyhítik a „számfeletti” embriók gazdasági, jogi és etikai problémáit.

A meddőségi ellátás egyik legsarkalatosabb problémája a mai napig talán a petesejtdonáció. A jogszabályok ugyan engedélyezik az ivarsejtek és az embriók adományozását, de a gyakorlatban a rendszer nem működik, mert a donorok költségtérítése és a donáció finanszírozása nem megoldott. Nagyon sok nő ezért a külföldi, fizetős klinikákat választja (elsősorban csehországiakat), ahol fizethetnek petesejtért. Spermadonáció esetén itthon is lehet fizetni a mintákért, jellemzően 200 ezer forint körüli összeget.

További részletek a hvg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink