• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Áttörés jön az ivermectin Covid-ellenes használatában

Lapszemle 2021.05.15 Forrás: index.hu
Áttörés jön az ivermectin Covid-ellenes használatában

Ha a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az ivermectint arra fogja majd ajánlani az orvos, mint most a favipiravirt.

Eddig csak az volt biztos, hogy a parazitafertőzés elleni indikációjú ivermectint magyar kórházakban tesztelik, a cél, hogy be lehessen vetni a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen. Utánajártunk, és kiderült, hogy a kutatás elég jól halad, és hónapokon belül eljuthatunk oda, hogy az orvos felírja nekünk a Covid-terápia részeként. Ez komoly áttörés lenne, hisz a gyógyszerészeti intézet eddig kifejezetten tiltotta, hogy valaki koronavírus ellen használja a szert - írta az index.hu.

Februárban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette, hogy miután a szer koronavírus elleni hatásossága – különböző fejlődő országokban indított vizsgálatok alapján – megalapozott, három hazai intézményben is megkezdik a mellékhatás-profiljának és hatásosságának feltérképezését. A lap megtudta, a piacról is beszállt egy cég, a Meditop gyógyszervállalat a vizsgálatba.

A Meditop kezdésként íratott egy klinikai vizsgálati protokollt egy szerződéses külső klinikai kutatási szervezettel, az ilyen szolgáltatókat Contract Research Organisation-nek nevezik (CRO). A dokumentummal bementek az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol jelezték, bár ez egy nagy kockázatú projekt, de kézben tudnák tartani, és ki tudnák fejleszteni a terméket. Továbbá, ha hatékonyság bebizonyosodik, biztosítani tudnák a járvány elleni védekezéshez szükséges ivermectin tételeket.

(A Meditop a kórházi vizsgálatokkal párhuzamosan kifejlesztett egy generikus ivermectin tablettát is. A laborvizsgálatok lezárultak, ezekben a hetekben gyártják le az első középüzemi tételeket - írták.)

A protokollt jóváhagyta az OGYÉI, és három helyszínen elindulhatott a kutatás: a Korányi és a Dél-Pesti Centrumkórházban, illetve a Debreceni Egyetemen. A teljes projektet a Debreceni Egyetem kezeli.

Ha a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az ivermectint a fertőzés korai szakaszában, enyhébb Covid-panaszok esetén fogja majd ajánlani az orvos, ugyanúgy, mint most a favipiravirt. A cél a vírus szaporodásának lassítása, a kórházak terhelésének csökkentése.

Jelenleg úgy tűnik, az összes beteg bevonása után három hónappal elkészülhet a vizsgálat kiértékelése és az időközben kifejlesztett gyógyszer piacra kerülhet of label indikációval. Erről a cikkben olvashat bővebben.

Legolvasottabb cikkeink