• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: bama.hu
Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

A legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása, de az időtartam is fontos.

A téli időszakban a külső hőmérséklet szinte megegyezik a hűtőben mérhető hőfokkal, azonban ez a feltétel önmagában nem elegendő a biztonságos ételtároláshoz. Az élelmiszer külső térben történő elhelyezése biztonságosan is megoldható, de csak bizonyos feltételek mellett. Az élelmiszer-biztonság szempontjából ugyanis mind a hőmérsékletet, mind az időtartamot, mind a környezeti szennyeződéseket figyelembe kell venni - írta a bama.hu.

Dr. Papp Endre élelmiszermérnök a lap kérdésére elmondta, a legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása és az is fontos kérdés, hogy milyen élelmiszerről beszélünk. Mivel a gyorsfagyasztott ételeket például csak mínusz tizennyolc fok alatti hőfokon lehet minőségkárosodás nélkül tárolni – Magyarországon nem jellemző ez a hőmérséklet –, így ezen termékeknél a kinti tárolásnak nem sok realitása van.

A hűtött élelmiszerek esetében az ételek tárolása a halaktól eltekintve három és nyolc fok között biztonságos, ugyanakkor létezik olyan kórokozó, ami ennél alacsonyabb hőmérsékleten is megél. Nulla fok alatt már csak azért is érdemes figyelnünk, mert ha megfagy az étel, károsodhat a minősége. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a külső hőmérséklet eléri ezt a szintet, akkor sem szabad semmiképp sem megfeledkeznünk az ételről, hiszen a szokásos minőségmegőrzési időnél tovább a szabadban sem lehet biztonsággal tárolni. Ez egy-két napnak felel meg.