• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: bama.hu
Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

A legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása, de az időtartam is fontos.

A téli időszakban a külső hőmérséklet szinte megegyezik a hűtőben mérhető hőfokkal, azonban ez a feltétel önmagában nem elegendő a biztonságos ételtároláshoz. Az élelmiszer külső térben történő elhelyezése biztonságosan is megoldható, de csak bizonyos feltételek mellett. Az élelmiszer-biztonság szempontjából ugyanis mind a hőmérsékletet, mind az időtartamot, mind a környezeti szennyeződéseket figyelembe kell venni - írta a bama.hu.

Dr. Papp Endre élelmiszermérnök a lap kérdésére elmondta, a legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása és az is fontos kérdés, hogy milyen élelmiszerről beszélünk. Mivel a gyorsfagyasztott ételeket például csak mínusz tizennyolc fok alatti hőfokon lehet minőségkárosodás nélkül tárolni – Magyarországon nem jellemző ez a hőmérséklet –, így ezen termékeknél a kinti tárolásnak nem sok realitása van.

A hűtött élelmiszerek esetében az ételek tárolása a halaktól eltekintve három és nyolc fok között biztonságos, ugyanakkor létezik olyan kórokozó, ami ennél alacsonyabb hőmérsékleten is megél. Nulla fok alatt már csak azért is érdemes figyelnünk, mert ha megfagy az étel, károsodhat a minősége. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a külső hőmérséklet eléri ezt a szintet, akkor sem szabad semmiképp sem megfeledkeznünk az ételről, hiszen a szokásos minőségmegőrzési időnél tovább a szabadban sem lehet biztonsággal tárolni. Ez egy-két napnak felel meg.

Legolvasottabb cikkeink