• nátha
    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • melanóma
    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

    • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

      10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • egynapos sebészet
    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

    • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

      Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: bama.hu
Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

A legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása, de az időtartam is fontos.

A téli időszakban a külső hőmérséklet szinte megegyezik a hűtőben mérhető hőfokkal, azonban ez a feltétel önmagában nem elegendő a biztonságos ételtároláshoz. Az élelmiszer külső térben történő elhelyezése biztonságosan is megoldható, de csak bizonyos feltételek mellett. Az élelmiszer-biztonság szempontjából ugyanis mind a hőmérsékletet, mind az időtartamot, mind a környezeti szennyeződéseket figyelembe kell venni - írta a bama.hu.

Dr. Papp Endre élelmiszermérnök a lap kérdésére elmondta, a legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása és az is fontos kérdés, hogy milyen élelmiszerről beszélünk. Mivel a gyorsfagyasztott ételeket például csak mínusz tizennyolc fok alatti hőfokon lehet minőségkárosodás nélkül tárolni – Magyarországon nem jellemző ez a hőmérséklet –, így ezen termékeknél a kinti tárolásnak nem sok realitása van.

A hűtött élelmiszerek esetében az ételek tárolása a halaktól eltekintve három és nyolc fok között biztonságos, ugyanakkor létezik olyan kórokozó, ami ennél alacsonyabb hőmérsékleten is megél. Nulla fok alatt már csak azért is érdemes figyelnünk, mert ha megfagy az étel, károsodhat a minősége. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a külső hőmérséklet eléri ezt a szintet, akkor sem szabad semmiképp sem megfeledkeznünk az ételről, hiszen a szokásos minőségmegőrzési időnél tovább a szabadban sem lehet biztonsággal tárolni. Ez egy-két napnak felel meg.

Legolvasottabb cikkeink