• nátha
    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: bama.hu
Az ablakpárkány nem helyettesítheti a hűtőt

A legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása, de az időtartam is fontos.

A téli időszakban a külső hőmérséklet szinte megegyezik a hűtőben mérhető hőfokkal, azonban ez a feltétel önmagában nem elegendő a biztonságos ételtároláshoz. Az élelmiszer külső térben történő elhelyezése biztonságosan is megoldható, de csak bizonyos feltételek mellett. Az élelmiszer-biztonság szempontjából ugyanis mind a hőmérsékletet, mind az időtartamot, mind a környezeti szennyeződéseket figyelembe kell venni - írta a bama.hu.

Dr. Papp Endre élelmiszermérnök a lap kérdésére elmondta, a legfontosabb az optimális, állandó hőmérséklet biztosítása és az is fontos kérdés, hogy milyen élelmiszerről beszélünk. Mivel a gyorsfagyasztott ételeket például csak mínusz tizennyolc fok alatti hőfokon lehet minőségkárosodás nélkül tárolni – Magyarországon nem jellemző ez a hőmérséklet –, így ezen termékeknél a kinti tárolásnak nem sok realitása van.

A hűtött élelmiszerek esetében az ételek tárolása a halaktól eltekintve három és nyolc fok között biztonságos, ugyanakkor létezik olyan kórokozó, ami ennél alacsonyabb hőmérsékleten is megél. Nulla fok alatt már csak azért is érdemes figyelnünk, mert ha megfagy az étel, károsodhat a minősége. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a külső hőmérséklet eléri ezt a szintet, akkor sem szabad semmiképp sem megfeledkeznünk az ételről, hiszen a szokásos minőségmegőrzési időnél tovább a szabadban sem lehet biztonsággal tárolni. Ez egy-két napnak felel meg.

Legolvasottabb cikkeink