• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állam nem lakoltathatja ki a volt egészségügyi dolgozókat

Lapszemle 2023.01.18 Forrás: merce.hu
Az állam nem lakoltathatja ki a volt egészségügyi dolgozókat

Csak akkor rendelhettek volna el lakáskiürítést, ha cserelakást ajánlanak fel, ilyen azonban nem történt.

Jogerőre emelkedett az úgynevezett OPNI-perekben született ítélet, amelyek során a Külügyminisztérium felperesként próbált kilakoltatni régi szolgálati lakásban élő korábbi egészségügyi dolgozókat a 2007-ig működő egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területéről - írja a mérce.hu.

A Budapesti II. és III. kerületi Bíróság az egyik ügyben korábban elutasította a Magyar Állam keresetét, valamint a felperest 225 000 forint perköltség megtérítésére kötelezte. Dr. Szepesházi Péter, az alperesek képviseletében eljáró ügyvéd most arról tájékoztatta lapunkat, hogy az első fokú ítélet jogerős, a végzés ellen fellebezésnek helye nincs. Habár a jelenlegi ügyben az alpereseknek kedvező ítélet született, továbbra is több, volt egészségügyi dolgozót fenyeget kilakoltatás.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az  OPNI területén található szolgálati lakások bérlőit 2020 decembere óta fenyegeti a kilakoltatás veszélye. A kormány kilakoltatási szándékának hátterében az áll, hogy bentlakásos elitiskolát szeretnének építeni az elhagyatott területre, és ehhez kapcsolódóan további nagyívű beruházásokat hajtanának végre Lipótmezőn: az idevonatkozó, április 19-i rendelet szerint kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények is helyet kaphatnak majd a II. kerületi területen, épp csak lakóépületek nem. A bajokat az is tetézi, hogy a lakók lassan két éve nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségüknek, mert nem kapnak számlát sem a lakbérről, sem a közüzemi költségekről.

Bár a szóban forgó lakóingatlanok nem feltétlenül jelentenének akadályt az épületegyüttes felújításában, és bár Szijjártó Péter külügyminiszter korábban ígéretet tett arra, hogy nem fogják kilakoltatni Lipótmező lakóit. Ennek ellenére – miután  2022 áprilisában a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az OPNI területére vonatkozó terveket – 2022 júniusában szinte menetrendszerűen újraindították a lakók elleni pereket.

Először október 19-én kellett bíróság elé állnia két érintettnek – köztük egy több mint kilencven éves özvegynek –, az eseményről írásban számoltunk be a Mércén. A perben elsőfokon tavaly december elsején született ítélet, melyben a bíróság elutasította felpersek keresetét. A döntés szerint a dolgozók szolgálati jogviszonyának kezdetekor hatályos jogszabályok alapján az állam – vagy annak annak bármely képviselője – csak akkor rendelhet volna el lakáskiürítést, ha cserelakást ajánlanak fel, ilyen azonban nem történt.

További részletek a cikkben.