• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az állam úgy konszolidál, hogy tovább romlik a helyzet

Lapszemle 2023.11.29 Forrás: hang.hu
Az állam úgy konszolidál, hogy tovább romlik a helyzet

Azzal, hogy nem fizetnek a rosszul teljesítő kórházaknak a a lejárt tartozásaik után, valójában a beszállítóikat büntetik.

Újabb rekordszintre, 125 milliárd forintra emelkedett október végére a hazai kórházak és az alapítványi formában működő egyetemi klinikák együttes adósságállománya. Ez az összeg 15 milliárddal több, mint egy évvel korábban, és év végére a 135 milliárd forintot is elérheti, legalábbis az egészségügyi eszközöket, műszereket beszállító vállalkozásokat tömörítő Orvostechnikai Szövetség várakozásai szerint - írja a hang.hu.

A Magyar Államkincstár (MÁK) október végi adatai szerint a kórházak adóssága 95,5 milliárd forint volt, 13 milliárd forinttal több az egy hónappal korábbinál. Ebben ugyanakkor nincs benne az alapítványi fenntartású egyetemi klinikák tartozásállománya, ami az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) adatai szerint megközelítette a 30 milliárd forintot. A kialakult helyzetre hosszú idő elteltével a kormány is reagált: jóváhagytak 90 milliárd forintot az adósságállomány konszolidációjára, ami tehát csak részben fedezi a kintlévőségeket.

Rásky László, az OSZ főtitkára lapunk megkeresésére elmondta: az összegnek csak egy része fog eljutni a beszállítókhoz, mivel a jogszabályok szerint az állam először saját maga felé rendezi a számlákat. Az első helyen a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF), a másodikon pedig büntetés-végrehajtás szerepel, minden további beszállító pedig csak utánuk jöhet a sorban. (A KEF a nyár folyamán tizenöt budapesti kórház telephelyeinek üzemeltetését vette át, ám a kifizetetlen számlák maradtak az intézményeknél. Jövő évtől ez az állami szerv veszi át az összes többi, jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság által üzemeltetett kórházat is.)

De ennél nagyobb probléma, hogy az államtitkárság előzetes tájékoztatása alapján nem automatikus adósságrendezésre kell készülni, hiszen a kórházak nem a lejárt tartozásaik arányában részesülnek a 90 milliárdból, hanem az adott intézmény teljesítménye alapján differenciálnak. Magyarán, egy jól teljesítő kórház beszállítói nagyobb eséllyel lesznek kifizetve, mint azok, amelyek egy gyengébben produkáló kórház megrendelését teljesítették korábban. – Ehhez nekem, mint beszállítónak, mi közöm? – tett fel a kérdést Rásky László, jelezve: azzal, hogy nem fizetnek a rosszul teljesítő kórházaknak, valójában a beszállítóikat büntetik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink