• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az apa és a dúla is ott lehet a szülésnél az Uzsokiban

Lapszemle 2023.11.04 Forrás: merce.hu
Az apa és a dúla is ott lehet a szülésnél az Uzsokiban

Debreceni kismamák is petíciót indítottak, hogy az ő szülésüknél is jelen lehessen az apa és a dúla is egyszerre.

Eddig csak felváltva lehetett a szülő nővel két kísérő az Uzsoki utcai kórház saját szabályzata alapján, egy kismama nemrég petíciót indított, hogy változtassanak a nőket hátrányosan érintő protokollon. Vagyis ne kelljen az apa és a dúla között választani, hiszen mindkettő jelenléte nagyon fontos lehet, és más-más módokon képes támogatni a nőket, hozzájárulva a jó szülésélményhez. A petíció indítója a Mércének elmondta, még nem nyújtották át az aláírásokat a kórháznak, ennek ellenére a híre minden bizonnyal már eljutott az illetékesekhez, ugyanis, mint azt a lap az intézmény weboldalán találta, már az alábbi információk fogadják a nőket:

„Az utóbbi időben a szüléssel összefüggő kapcsolattartás társadalmi elvárásai megváltoztak”, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy engedélyezi a vajúdás és a szülés alatt a szülő nő által megjelölt nagykorú kísérő jelenléte mellett a dúla egyidejű részvételét is".

Mindez pedig egyszerre mutatja meg, mennyire örömteli, amikor egy intézmény képes belátni, hogy vannak szabályok, amelyek szakmailag nem indokoltak, és adott esetben csak több felesleges stresszt okoznak a szülő nőknek, és azt, hogy mennyire szükség lenne a kormányzat által meghatározott egységes szülészeti protokollokra, ezek híján jelenleg ugyanis nagyon változó, kinek, melyik kórházban mennyire pozitív vagy épp traumatikus a szülésélménye - fogalmaz a lap.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom (jogászi véleménye) szerint egyébként az egészségügyi törvény most is megengedi több kísérő jelenlétét. Egészen pontosan azt mondja ki, hogy: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen…”, ami értelmezésük szerint általános alanyra utal (a törvény szövege pl. a magzatot is egyes számban használja, holott születnek ikrek is).

A debreceni klinika és a dél-pesti kórház szülészetén is szeretnék elérni a várandós nők, hogy egy időben lehessen ott a szülésüknél az apa és a dúlájuk is, miután a budapesti Uzsoki kórházban sikerült elérni ezt. Az uzsokis kismamák sikerén felbuzdulva szinte azonnal elindult a debreceni és a dél-pesti apás-dúlás szülések mellett kiálló két újabb petíció is - írta a lap újabb cikkében, melyben ismerteti a petíciók érveit is.

Legolvasottabb cikkeink