• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Az egészségügy gondjai ördögi problémák”

Lapszemle 2023.11.30 Forrás: nepszava.hu
„Az egészségügy gondjai ördögi problémák”

Egyes problémákat tradicionálisan hordozunk, ilyen például az intézményrendszer korszerűtlensége, a piramisrendszer Balkányi László szerint.

Még mindig nem mondhatjuk, hogy az egészségügy összeomlott, de egyre jobban korrodálódik, az építmény recseg-ropog – állítja Balkányi László, aki gyakorló belgyógyászként, gasztroenterológusként kezdte pályáját, majd érdeklődése az egészségügyi rendszerek felé fordult, hosszú évekig dolgozott az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központban, és most orvosi tudásmérnöknek tartja magát, írja a Népszava online. 

Kórházi osztályokat zárnak be, arról érkeznek hírek, hogy egyes szolgáltatások nem mindenhol elérhetők. A orvosok fizetésemelése ugyan szükséges lépés volt, de önmagában nem jelent megoldást. Már csak azért sem, mert a várakozással ellentétben kevéssé ösztönzi a jobb teljesítményt. Szomorú erről beszélni, de sok orvost a paraszolvencia hajtott, és ők most hátradőltek – hangzik el abban a videónterjúban, amelyet Balkányi László belgyógyásszal, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ volt munkatársával készített a lap.

A magyarországi egészségügy – emlékeztet Balkányi László – már régóta megérett a mélyebb reformokra, de hosszú távú programokról lenne szó, nagyon körültekintően kell haladni. Nagyon bonyolult rendszerről van ugyanis szó, egy színes fonalgombolyaghoz lehetne hasonlítani, amelynek a szálait 4-5 macska húzza. Rengeteg ismeret gyűlt össze, az orvoslás mára szakmákra esett szét. Egyes problémákat tradicionálisan hordozunk, ilyen például az intézményrendszer korszerűtlensége, a piramisrendszer vagy az, hogy a közegészségügy nem igazán elismert terület. Ehhez Balkányi László szerint a rendszerváltás óta több új, vízszintes nehézség járult. A gazdasági válságok komolyan érintették a területet, a Covid-járvány újabb szervezeti hiányosságokra világított rá, a középnemzedék jelentős része külföldre távozik, hiányszakmák alakulnak ki, írja a nepszava.hu