• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

„Az egészségügy gondjai ördögi problémák”

Lapszemle 2023.11.30 Forrás: nepszava.hu
„Az egészségügy gondjai ördögi problémák”

Egyes problémákat tradicionálisan hordozunk, ilyen például az intézményrendszer korszerűtlensége, a piramisrendszer Balkányi László szerint.

Még mindig nem mondhatjuk, hogy az egészségügy összeomlott, de egyre jobban korrodálódik, az építmény recseg-ropog – állítja Balkányi László, aki gyakorló belgyógyászként, gasztroenterológusként kezdte pályáját, majd érdeklődése az egészségügyi rendszerek felé fordult, hosszú évekig dolgozott az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központban, és most orvosi tudásmérnöknek tartja magát, írja a Népszava online. 

Kórházi osztályokat zárnak be, arról érkeznek hírek, hogy egyes szolgáltatások nem mindenhol elérhetők. A orvosok fizetésemelése ugyan szükséges lépés volt, de önmagában nem jelent megoldást. Már csak azért sem, mert a várakozással ellentétben kevéssé ösztönzi a jobb teljesítményt. Szomorú erről beszélni, de sok orvost a paraszolvencia hajtott, és ők most hátradőltek – hangzik el abban a videónterjúban, amelyet Balkányi László belgyógyásszal, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ volt munkatársával készített a lap.

A magyarországi egészségügy – emlékeztet Balkányi László – már régóta megérett a mélyebb reformokra, de hosszú távú programokról lenne szó, nagyon körültekintően kell haladni. Nagyon bonyolult rendszerről van ugyanis szó, egy színes fonalgombolyaghoz lehetne hasonlítani, amelynek a szálait 4-5 macska húzza. Rengeteg ismeret gyűlt össze, az orvoslás mára szakmákra esett szét. Egyes problémákat tradicionálisan hordozunk, ilyen például az intézményrendszer korszerűtlensége, a piramisrendszer vagy az, hogy a közegészségügy nem igazán elismert terület. Ehhez Balkányi László szerint a rendszerváltás óta több új, vízszintes nehézség járult. A gazdasági válságok komolyan érintették a területet, a Covid-járvány újabb szervezeti hiányosságokra világított rá, a középnemzedék jelentős része külföldre távozik, hiányszakmák alakulnak ki, írja a nepszava.hu

Legolvasottabb cikkeink