• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az egészségügyi munka szolgálat, de nem szolgaság

Lapszemle 2021.07.29 Forrás: merce.hu
Az egészségügyi munka szolgálat, de nem szolgaság

Pintér a minisztérium hatáskörére hivatkozva nem tartja indokoltnak a részvételét a nagygyűlésen, Kásler még nem is válaszolt.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a szakmabeliek meghatalmazására július 31-ére, szombatra szervez országos demonstrációt. A tiltakozásra több tucat civil és szakmai szervezetet mozgósított annak érdekében, hogy az immár másfél éve tartó világjárvánnyal küzdő egészségügyi szakdolgozók szükségleteit végre komolyan vegye a kormány. A Mérce Dr. Balogh Zoltánt, a MESZK elnökét is megkereste az ügyben.

,,Elmondható, hogy a magyar dolgozói társadalmat képviselő szakmai csoportosulások, szervezetek értik, érzik és támogatják köztestületünk céljait, amik teljes mértékben visszahatnak a betegellátás javítására, a betegek és a lakosság elégedettségére, tehát túlmutatnak az egészségügyi szakdolgozók jogállási és megélhetési kérdésein” -nyilatkozta a Mércének az elnök. 

Eddig összesen 63 szervezet képviselője fejezte ki támogatását, ami rávilágít arra, hogy az egészségügy, a magyar ápolás ügye közügy, jelentette ki Balogh. A MESZK egyes szakmai tisztségviselőket és érdekképviseleti vezetőket személyesen is meghívott a tiltakozásra, köztük Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, és Pintér Sándor belügyminisztert. Utóbbi írásos levélben reagált a megkeresésre, melyben kijelentette, az egészségügyi dolgozók áldozatkészsége ismert a kormány előtt, és részvétét fejezte ki a járványban elhunyt dolgozók hozzátartozói felé.

A belügyminiszter azonban a minisztérium hatáskörére hivatkozva nem tartja indokoltnak a részvételét a „nagygyűlésen”. Ezzel szemben Kásler Miklós eddig még válaszra se méltatta a Kamarát.

A demonstráció mellett pedagógus, hallgatói és szociális munkás szervezetek is kiállnak, valamint az ágazaton belül is számos érdekképviseleti szerv biztosította támogatásáról a tiltakozást. A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Liga Szakszervezet, illetve a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös nyilatkozatukban is kiálltak az ügy mellett - írták.

 

Legolvasottabb cikkeink