• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az egészségügyiek iránti szolidaritást is kikezdi a járvány

Lapszemle 2020.10.01 Forrás: növekedés.hu
Az egészségügyiek iránti szolidaritást is kikezdi a járvány

Fontos tisztázni, hogy a Covid-teszt nem azonnali életmentő feladat, mert ebből a félreértésből táplálkoznak aztán a megalapozatlan elvárások.

Egyre több az agresszió, a méltatlan számonkérés az egészségügyben, miközben tavasszal óriási szeretethullám és hála áramlott az egészségügyi dolgozók felé. A jelenségről kérdezte az ágazat néhány képviselőjét a növekedés.hu.

Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti fokozódó feszültség az egészségügyre is mindjobban kihat, miközben a benne dolgozók sem kevésbé frusztráltak, ráadásul egyre leterheltebbek – mondta a növekedés.hu megkeresésére a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Mint Balogh Zoltán rámutatott: bár az egészségügy most nem állt le, sok esetben ott is csak előzetes bejelentkezéssel, vírustesztet követően fogadják a pácienseket, ahová eddig nem kellett ilyesmi, nehézkes tehát az ellátáshoz jutás folyamata, még a háziorvoshoz is időpontot kell foglalni.

A kórházi betegekhez nem járhatnak be a hozzátartozók, ami nem csak az előbbiek elszigeteltségét, de a frusztrációt is fokozza, miközben az ápoló személyzettől még nagyobb helytállást kíván, hogy a betegek ápolása mellett a családtagok telefonjait is fogadják, ami – tekintettel a nővérhiányra – sok esetben fizikai lehetetlenség.

Mindeközben sok helyütt a koronavírusos betegek ellátását is biztosítani kell, ami ugyan már rutinszerűen megy, mégis kétségkívül plusz feladat, ami elvileg plusz embereket kívánna, ehelyett – első körben – belső átszervezéssel igyekeznek megoldani a helyzetet. Úgy, hogy az ápolók döntő többsége nő, akik családanyaként, idős szüleiket gondozva ugyanúgy aggódnak a fertőzés miatt, mint bárki.

A MESZK elnöke hozzátette: az, hogy az egészségügyet ismét a politikai csatározások színhelyévé tették, még tovább nehezíti a helyzetet, holott most ha lehet, még nagyobb összefogásra lenne szükség, mint tavasszal.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál szerint, ha változott is az emberek hangulata, a mentőket továbbra is tisztelik és becsülik. – Tavasszal valami egészen elképesztő társadalmi támogatást tapasztalhattunk meg minden értelemben, ami fantasztikus érzés volt. Aztán jött a nyár, mindenki élni kezdte az életét és jóllehet a szakemberek előre jelezték, hogy még korántsem vagyunk túl a járványon, az emberek egy jó része ebben reménykedett.Sokkszerűen érte tehát őket, hogy még a korábbinál rosszabb is lehet a helyzet, ezért most inkább mindenki kicsit inkább befelé fordult, a saját életét próbálja meg új alapokra helyezni – véli Győrfi Pál.Szerinte nincs arról szó, hogy ne becsülnék a munkájukat, azt sem érzik, hogy ellenük fordultak volna. Annak ellenére, hogy a legtöbb Covid-gyanús esettel, potenciális fertőzöttel jelenleg a mentősök találkoznak, a komáromi eset, amikor az egyik mentődolgozónak a lakása ajtajára tűztek papírfecnin egy otromba üzenetet, egészen szélsőséges – mondta.

A mentősök munkája is több most, mint tavasszal, és nem csak a tesztelések miatt. A mintavételek száma ugyan már eléri a napi ötezret, mivel nincs kijárási korlátozás, így az alapfeladat sem kevesebb, ehhez képest, mint fogalmazott, eddig sikerült jól helytállni. Szerinte a kedélyek megnyugtatása végett is fontos tisztázni, hogy a Covid-teszt nem azonnali életmentő feladat,mert ebből a félreértésből táplálkoznak aztán a megalapozatlan elvárások és kritikák, amelyek azért még mindig sokkal ritkábbak, mint a támogató visszajelzések – tette hozzá.

 

 

Legolvasottabb cikkeink