• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatják

Lapszemle 2022.07.04 Forrás: G7.hu
Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatják

Az elgondolás szerint minden megyei kórház végezne meddőségi szakambulancia-ellátást a betegfelvbételtől a mesterséges ondóbevitelig.

Bár a kormány nem verte nagydobra, de mintegy öt hónapja működik az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság (HI) az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül, és már bele is kezdett a Nemzeti Humán Reprodukciós Regiszter összeírásába. Az igazgatóságot az OKFŐ honlapjának egyik eldugott szegletéből letölthető lista szerint Vesztergom Dóra vezeti, és értesüléseink szerint egy meddőségi szakambulancia-ellátás tervezetén dolgozik - írta a G7.hu.

A Pintér Sándor belügyminiszter utasítására, még Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatása előtt létrehozott HI lett annak a „nemzetstratégiai jelentőségű” Humán Reprodukciós Nemzeti Programnak a központi szerve, amit kormány még 2019-ben indított el mintegy 3 milliárd forintból, hogy szélesítse a hozzáférést az állam által támogatott meddőségi ellátásokhoz.

A lap értesülései szerint a HI egy országos meddőségi szakambulancia-rendszer kiépítésén dolgozik. Az elgondolás szerint minden megyei kórház végezne meddőségi szakambulancia-ellátást, vagyis betegfelvételt, kivizsgálást, inszeminációt, azaz . Az ennél összetettebb betegellátási feladatokat és magát a lombikeljárást, vagyis az in vitro fertilizációt már az állami meddőségi központokban végeznék.

Egy ilyen rendszer kiépítésének legszűkebb keresztmetszete a szakember-ellátottság, így feltehetően a képzési struktúrához is hozzá kellene nyúlni. Magyarországon évek óta nagyobb az igény a meddőségi kezelésekre, mint amekkora a kapacitás, és a rendszer évek óta küzd a szakemberhiánnyal.

A HI konkrétan nem erősítette meg, hogy egy országos meddőségi szakambulancia-hálózat kiépítésére gondolnak akkor, amikor egy mindenki számára rövid idő alatt elérhető rendszerről beszélnek, és a portál további kérdéseire már egyáltalán nem válaszoltak.

Legolvasottabb cikkeink