• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az elhízás mint népbetegség

Lapszemle MA 06:04 Forrás: MedicalOnline
Az elhízás mint népbetegség

Az életmód-terápia mellett gyógyszeres lehetőség is rendelkezésre áll, amelyek fontos elemei lehetnek az elhízás visszaszorításának.

Az elhízás megfelelő kezelés nélkül progrediáló, a kezelés abbahagyását követően pedig gyakran recidiváló krónikus betegség, amely a test zsírtartalmának felszaporodásával és ezen belül a diszfunkcionális zsírszövettel (adiposopathia) jellemezhető. Rohamszerű terjedése világszerte egyre nagyobb népegészségügyi problémát okoz, és már sok országban népbetegségnek tekinthető, írja a MedicalOnline.

A Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Programja keretében elvégzett mérések alapján a nők 59%-ának, a férfiak 46%-ának volt kóros haskörfogata. A bioimpedancia-vizsgálatok mindkét nemben kórosan magas testzsírösszetételt találtak (62%). Az iskolai végzettség is befolyásolhatja az elhízás arányát. Hazai felmérés szerint a legkevésbé iskolázottak között lényegesen nagyobb arányú volt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A felsőfokú végzettségűek között a férfiak legnagyobb része túlsúlyos, míg a nők körében az elhízás aránya a legalacsonyabb. A BMI és a haskörfogat szerinti (hasi) elhízás a falvakban volt a legnagyobb arányú, különösen nőknél. A metabolikus betegségek jelenléte erősen korrelált a BMI-vel, és inverz módon az urbanizáció mértékével.

A 2014-es reprezentatív vizsgálatban a magyar férfiak átlagos energiabevitele 2718 kilokalória (kcal)/nap, míg a nőké 2034 kcal/nap volt. Megfigyelhető volt, hogy mindkét nemnél a legfiatalabb korcsoport energiabevitele volt a legnagyobb. 

Összefoglalás. Az elhízás krónikus, recidiváló betegség, amely világszerte egyre nagyobb arányban érinti a népességet, ezért járványszerű terjedéséről lehet beszélni. Az elhízás világszerte egyre nagyobb terhet jelent az egészségügyi ellátórendszerekre, a teher főbb eleme a súlyos kardiometabolikus kísérőbetegségek ellátása. Mindezek miatt legjobb lenne a megelőzés, amennyiben pedig már kialakult az elhízás, a progresszió megelőzése és az orvosilag indokolt célsúly elérése. Az életmód-terápia mellett számos gyógyszeres lehetőség is rendelkezésünkre áll, amelyek fontos elemei lehetnek az elhízás visszaszorításának.