• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az első vidéki gyermek fájdalomkezelő ambulancia Szombathelyen

Lapszemle 2024.03.08 Forrás: vaol.hu
 Az első vidéki gyermek fájdalomkezelő ambulancia Szombathelyen

Kizárólag teljeskörű szervi kivizsgálást követően, szakorvosi beutalóval fogadják a gyermekeket és családjukat.

Szervi ok nélkül is fájhat! – ebben a szemléletben született meg a Bethesda Gyermekkórházban az a kezelési módszer, amely a főváros után először a vasi vármegyeszékhelyen válik elérhetővé, mivel  a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti épületének második emeletén hamarosan fogadja a kis  pácienseket az új gyermek fájdalom ambulancia - adta hírül a vaol.hu.

Prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója az új ellátóhely bemutatásán köszöntőjében kiemelte: – Itt nincsenek nagy gépek, itt a beteg és az őt ellátók kommunikációja kerül előtérbe. Van, amikor nem a kezelés, hanem az emberi tényező segít – húzta alá dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Dr. Velkey György kifejtette: korábban az volt a szemlélet: hadd fájjon! Tíz éve léptek rá arra az útra a Bethesda Gyermekkórházban, amely mára átütő eredményt ért el. Akkor ugyanis azt mondták: vegyék figyelembe az egyes igényeket, járjanak utána: miért fáj például a gyermeknek mindennap a feje, a hasa vagy a térde, amikor arra anatómiai magyarázat nincs.

– Attól, hogy nincs szervi oka, még érzik és megélik a fájdalmat – hangsúlyozta dr. Györke Eszter adjunktus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermek hemato-onkológus szakorvos, aki mintegy másfél évvel ezelőtt egy előadáson találkozott ezzel a szemlélettel, kezelési módszerrel. Akkor úgy érezte, számos kérdésre megtalálta a választ. Akár akut fájdalmat – ilyen például egy hasmenéses vírus – követően is olyan tényezők érhetik a gyermeket, amelyek alapján az ő megmaradt és nyitva maradt fájdalomkapuján keresztül a fájdalompályája megerősödik, és a végén már nemcsak vírusok, baktériumok vagy szervi megbetegedések képesek kiváltani az ő fájdalmát, hanem tulajdonképpen minden, ami stresszreakciót vált ki a szervezetében.

– Amikor minden biológiai tényezőt kizártak, a pszichoszociális részt mérik fel – mennyit járt a gyermek iskolába, mi a helyzet a barátaival és a hobbijával. Jövő szerdán kezdődik meg a rendelés a 11-es Huszár úton kialakított gyermek fájdalomkezelő ambulancián, ahol kizárólag teljeskörű szervi kivizsgálást követően, szakorvosi beutalóval fogadják a gyermekeket és családjukat. Időpont az interneten, e-mailen keresztül kérhető, és a kérdőívek kitöltése után kapható. A kezelésen a család minden tagjának – szülőnek és testvérnek – jelen kell lennie. Ez nem gyors vizit, hanem többórás közös találkozás lesz.

Legolvasottabb cikkeink