• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az implantátumok hálózatba kapcsolása új veszélyeket rejt

Lapszemle MA 07:06 Forrás: digitalhungary.hu
Az implantátumok hálózatba kapcsolása új veszélyeket rejt

A pacemakerek, inzulinpumpák és más beültethető orvosi eszközök (IMD-k) potenciális célponttá teszik őket a kibertámadások számára.

A kibertámadások számának drámai növekedése globális szinten egyre nagyobb aggodalomra ad okot, különösen az egészségügyi szektorban. A QBE jelentése szerint 2020 és 2024 között több mint kétszeresére nőtt az éves globális kibertámadások száma, 103-ról 211-re emelkedve. Az egészségügyi szektor különösen veszélyeztetett: 2023-ban világszerte több mint 630 zsarolóvírusos incidens érintette az ágazatot, miközben már az orvosi implantátumok gyártóinak is fel kell készülniük a hackertámadásokra. Az MVM Future Talks október 11-i tudományos talk showja szakértőkkel járja körbe a témát, írja a digitalhungary.hu.  

Az egészségügyi kibertámadások nem csak az adatok biztonságát, de közvetlenül a betegek életét is veszélyeztethetik. A hálózatba kötött orvosi eszközök, különösen a testbe ültethető implantátumok jelentik az egyik legkritikusabb kockázati tényezőt.

„Az emberi élet meghosszabbításának lehetőségei nemcsak tudományos, hanem társadalmi szempontból is kérdéseket vetnek fel. A jövő technológiái, beleértve a testbe beültethető chiptechnológia és a generatív mesterséges intelligencia, már most olyan fejlettségi szinten állnak, hogy érdemes komolyan foglalkozni az etikai, a kiberbiztonsági és adatvédelmi következményekkel" – mondta Bor Olivér, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági szakértője. „Ahogy a virtuális és a fizikai világ határai egyre inkább elmosódnak, kulcsfontosságú, hogy felkészüljünk az előttünk álló kihívásokra, ezért fontos, hogy minél többen aktívan részt vegyünk a jövőnket alakító diskurzusban, és időben kezdjük el az edukációt is. A tájékozódás és ismereteink naprakészen tartása a kiberbiztonság egyik kulcsa" – tette hozzá a szakértő.

A pacemakerek, inzulinpumpák és más beültethető orvosi eszközök (IMD-k) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálnak, ami potenciális célponttá teszi őket a kibertámadások számára. Bár beazonosíthatóan ilyen típusú halálos kimenetelű támadás még nem történt, kutatók többször is bizonyították, hogy ezek az eszközök távolról is újraprogramozhatók, ami életveszélyt jelenthet a betegek számára.

További részletek a digitalhungary.hu-n.