• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az NNK nem tudja, mennyi oltóanyagot kaptak a háziorvosok

Lapszemle 2021.01.21 Forrás: atlatszo.hu
Az NNK nem tudja, mennyi oltóanyagot kaptak a háziorvosok

A 2019-esnél csupán 421 ezer adaggal több influenzaoltást rendeltek a felnőttek, és 100 ezer darabbal többet a kisgyermekek részére 2020-ban

Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember közepén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt ebben a szezonban nem csak a 65 év felettiek és krónikus betegek, hanem minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást. Ő maga is beoltatta magát, és mindenkit erre buzdított. Ezután betegek és orvosok beszámolói alapján több olyan sajtóhír is megjelent, hogy az ingyenesség és az ajánlás miatt a szokottnál jóval többen kérték az influenzaoltást, ezért sok háziorvosnál nincs elegendő vakcina – hiába állítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy minden rendben van - írta az Átlátszóblog.

A számok tisztázása érdekében a lap közadatigénylésben kérte ki az NNK-tól az influenzaoltással kapcsolatos 2019-es és 2020-as adatokat, hogy lássák, melyik évben mennyi vakcinát rendelt, kapott és osztott ki az állam.

 Az országos tisztifőorvos nevében kiállított válasz szerint 2019-ben a 3 éves kor felett alkalmazható vakcinából (3Fluart) 1,3 millió adagot, 2020-ban pedig 1.721.000 adagot (1.361.000 + 360.000) rendeltek, a 3 év alattiaknál alkalmazható influenzaoltásból (VaxigripTetra) 2019-ben 4 ezer adagot, 2020-ban 104 ezer adagot rendeltek.

Tehát a 2019-esnél csupán 421 ezer adaggal több influenzaoltást rendeltek a felnőttek, és 100 ezer darabbal többet a kisgyermekek részére 2020-ban – holott az ingyenesség és kormányzati ajánlás miatt várható volt a lakossági oltásigény növekedése.

Az NNK válasza szerint a 3 év alattiak oltóanyaga (VaxigripTetra) két részletben, október 20-án és 22-én megérkezett a raktárukba, abból több nem várható. A felnőtt oltóanyagból 1,3 millió adag 2020. október elején érkezett meg az NNK-hoz, további 61 ezer adag pedig három részletben jött meg 2020. november 18-ig. A pluszként feltüntetett 360 ezer adagról azt közölték, hogy az egyik fele január 15-ig, a második pedig február 15-ig “kerül beszállításra”.

Azt nem tudta megmondani az NNK, hogy hány adag influenzaoltást kaptak a háziorvosi rendelők, mert ők beszerzik és nyilvántartják az oltóanyagot, majd a kormányhivatalok, valamint járási hivatalok részére elosztják és továbbítják. Ezután pedig egy NM-rendelet értelmében a járási hivatal gondoskodik az oltóanyagok szétosztásáról.

 

Legolvasottabb cikkeink