• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az OEP-dolgozók negyven százalékát is kirúghatják

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Januártól elkezdik kiüríteni az OEP székházát, a dolgozók legalább öt-hat helyre kerülnek a Népszava információi szerint.

A januártól - 125 éves működés után - megszűnő Országos Egészségbiztosítási Pénztár a legnagyobb vesztese a központi intézmények bürokráciacsökkentésének. A vártnál sokkal több munkatárs elküldése, az átlagosan 30 százalékos leépítés miatt veszélybe kerül a biztosító egyik alapfeladata, az ellenőrzés - írja a nepszava.hu portál.

Az állami bürokráciacsökkentés jegyében meghirdetett intézmény- és létszámcsökkentés hatására 20 százalékos költségmegtakarítást remélt a kormány, de valójában a mai napig követhetetlen és átláthatatlan, hogy a megszüntetések, beolvasztások, feladatátcsoportosítások hatására mennyivel lesz kisebb a kormánytisztviselők és egyéb munkavállalók létszáma 2017 januárjától. Az olyan, többlépcsős átszervezésen áteső központi intézményeknek, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), még most is tud meglepetéseket okozni a kormány, mert érdemi egyeztetések nélkül hoz meg döntéseket.

A Népszava információi szerint az intézmény vezetőit is sokkolta, amikor Balog Zoltán humánminiszter október 14-én a dolgozóknak tartott tájékoztatón arról beszélt, hogy a feladatok szétszabdalásakor mekkora létszámban gondolkodnak az egyes területeken. A leépítés a területi szervezeteknél ugyanis sokkal magasabb, mint amivel előzetesen kalkuláltak, a drasztikus létszámcsökkenés pedig sokak szerint a munkavégzést is veszélyeztetheti.

Az OEP jelenlegi létszáma 1207 fő, ebből 719 ember dolgozik a területi hivatalokban, s több helyen akár megfelezhetik ezt a létszámot – figyelmeztetett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés a találkozó után kiadott közleményében. A 408 központi munkatárs sorsa is bizonytalan, mert nem tudni, ki kerül át közülük a 205 fősre tervezett helyettes államtitkárságra az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hányan mennek a tárca közigazgatási államtitkárságára, a közbeszerzési főigazgatóságra és ki megy a nemzetgazdasági tárcához, az infokommunikációs szolgáltatóhoz vagy a most létrehozandó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőbe. Az egészségbiztosítás központi és területi rendszeréből januártól 301 főt, jövő augusztus végétől pedig további 100 embert küldenek el, az átlagos leépítés tehát több mint 30 százalékos.

A helyzetképhez az is hozzátartozik – tudtuk meg Taskovics Istvántól, hogy az átszervezések hírére idén év eleje óta már 112 dolgozó távozott önként az OEP-től, helyüket nem töltötték be és csak remélik, hogy a tervezett leépítésekbe ezt a létszámot bekalkulálhatják.

A szakszervezeti vezető megerősítette azt az OEP vezetői köreiből származó információnkat, hogy a pontos létszámtervekkel a szervezet minden munkatársa a miniszteri látogatáson találkozott először, azóta pedig lázasan keresik a megoldást, hogy megmaradjon a biztosító működőképessége a vártnál is nagyobb leépítés ellenére.

Legolvasottabb cikkeink