• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az OEP-dolgozók negyven százalékát is kirúghatják

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Januártól elkezdik kiüríteni az OEP székházát, a dolgozók legalább öt-hat helyre kerülnek a Népszava információi szerint.

A januártól - 125 éves működés után - megszűnő Országos Egészségbiztosítási Pénztár a legnagyobb vesztese a központi intézmények bürokráciacsökkentésének. A vártnál sokkal több munkatárs elküldése, az átlagosan 30 százalékos leépítés miatt veszélybe kerül a biztosító egyik alapfeladata, az ellenőrzés - írja a nepszava.hu portál.

Az állami bürokráciacsökkentés jegyében meghirdetett intézmény- és létszámcsökkentés hatására 20 százalékos költségmegtakarítást remélt a kormány, de valójában a mai napig követhetetlen és átláthatatlan, hogy a megszüntetések, beolvasztások, feladatátcsoportosítások hatására mennyivel lesz kisebb a kormánytisztviselők és egyéb munkavállalók létszáma 2017 januárjától. Az olyan, többlépcsős átszervezésen áteső központi intézményeknek, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), még most is tud meglepetéseket okozni a kormány, mert érdemi egyeztetések nélkül hoz meg döntéseket.

A Népszava információi szerint az intézmény vezetőit is sokkolta, amikor Balog Zoltán humánminiszter október 14-én a dolgozóknak tartott tájékoztatón arról beszélt, hogy a feladatok szétszabdalásakor mekkora létszámban gondolkodnak az egyes területeken. A leépítés a területi szervezeteknél ugyanis sokkal magasabb, mint amivel előzetesen kalkuláltak, a drasztikus létszámcsökkenés pedig sokak szerint a munkavégzést is veszélyeztetheti.

Az OEP jelenlegi létszáma 1207 fő, ebből 719 ember dolgozik a területi hivatalokban, s több helyen akár megfelezhetik ezt a létszámot – figyelmeztetett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés a találkozó után kiadott közleményében. A 408 központi munkatárs sorsa is bizonytalan, mert nem tudni, ki kerül át közülük a 205 fősre tervezett helyettes államtitkárságra az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hányan mennek a tárca közigazgatási államtitkárságára, a közbeszerzési főigazgatóságra és ki megy a nemzetgazdasági tárcához, az infokommunikációs szolgáltatóhoz vagy a most létrehozandó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőbe. Az egészségbiztosítás központi és területi rendszeréből januártól 301 főt, jövő augusztus végétől pedig további 100 embert küldenek el, az átlagos leépítés tehát több mint 30 százalékos.

A helyzetképhez az is hozzátartozik – tudtuk meg Taskovics Istvántól, hogy az átszervezések hírére idén év eleje óta már 112 dolgozó távozott önként az OEP-től, helyüket nem töltötték be és csak remélik, hogy a tervezett leépítésekbe ezt a létszámot bekalkulálhatják.

A szakszervezeti vezető megerősítette azt az OEP vezetői köreiből származó információnkat, hogy a pontos létszámtervekkel a szervezet minden munkatársa a miniszteri látogatáson találkozott először, azóta pedig lázasan keresik a megoldást, hogy megmaradjon a biztosító működőképessége a vártnál is nagyobb leépítés ellenére.