• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Az OGYÉI Aqua Challenge kampányáról

Lapszemle 2023.03.16 Forrás: növekedés.hu
Az OGYÉI Aqua Challenge kampányáról

A víz éltető ereje a vese és az agy megfelelő működéséhez is nagyon fontos, emellett a bőr feszességének megőrzésében is meghatározó szerepe van.

Az egészséges életmódhoz feltétlenül szükséges, hogy napi szinten kellő mennyiségű vizet igyunk - mondta el a növekedés.hu-nak Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, (OGYÉI) főigazgatója, aki a szervezet Aqua Challenge kampánya kapcsán a hazai csapvíz minőségéről beszél, és arról is, károsak-e a szénsavas ásványvizek.

Egy felnőtt embernek átlagosan mennyi vizet kéne fogyasztania?

Naponta körülbelül 2-2,5 litert, de a pontos érték egyéni tényezőktől függ, többek között a testsúlyunktól is. Az emberi szervezet 70 százalékát víz alkotja; ha nem iszunk eleget, a testünk nem tud megfelelően működni. Ennek következtében a vérünk besűrűsödik, a tápanyagok pedig nehezebben jutnak el a sejtekhez.

A víz éltető ereje a vese és az agy megfelelő működéséhez is nagyon fontos, emellett a bőr feszességének megőrzésében is meghatározó szerepe van. Ha a naponta bevitt, kb. másfél liternyi cukros üdítőt vízre cseréljük, egy hónap alatt nagyságrendileg húszezer kalóriával kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe.

Itthon is elérhetőek olyan vizek, amelyeknek gyógyító vagy egészségjavító hatást tulajdonítanak (Pi víz, hidrogénnel dúsított vizek.) Ezeknek Ön szerint valóban más a hatásuk?

Én szakmai szemmel úgy gondolom, hogy azok az ígéretek, amelyekkel árulják őket, tudományosan egyelőre nem megalapozottak. Való igaz, hogy ha ezeket fogyasztjuk, akkor legalább vizet iszunk, ez pedig az egészséges életmódot támogatja.

A szénsavas ásványvizek fogyasztását javasolja-e ugyanolyan mennyiségben, mint a csapvízét? A szénsav mekkora dózisban lehet egészségtelen?

A szénsav valóban kémiai reakcióba léphet a fogakkal és a nyálkahártyákkal, de úgy vélem, hogy abban a mennyiségben, amekkorában az átlagos fogyasztó ezt issza, nem káros. Ha szénsavas ásványvizet iszunk, az sokkal jobb alternatíva, mintha cukros üdítőt vagy alkoholos italt fogyasztanánk.Az eredeti kérdésére válaszolva: ha választani kell, akkor elsősorban a csapvízfogyasztását ajánlom.

További részletek a növekedés.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink