• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Az oltás beadásának felelőssége a háziorvosokat terheli

Lapszemle 2021.03.06 Forrás: alfahír.hu
Az oltás beadásának felelőssége a háziorvosokat terheli

A listák értelmüket vesztik abban a pillanatban, amikor valaki lemondja az oltást, vagy nem jelenik meg a megbeszélt időpontban.

Múlt hét kedd este háromnegyed hatkor kezdtem el otthonról telefonálni, fél tízre végeztem. Aznap jött meg fél négykor a levél, hogy tervezzük meg az oltást 54 emberre. Mondtam az asszisztensemnek, hogy akkor most 27-et én, 27-et pedig ő hív fel közülük. Teljesen kiakadtam a szervezésen és a határidőkön - panaszolta az Alfahírnek egy kimerült Veszprém megyei háziorvos, akinek rendelője egyike annak az oltóponttá kijelölt 5000 intézetnek, akik minden eddiginél nehezebb feladatot kaptak a kormánytól az oltási program felgyorsítsa érdekében.

A járvány harmadik hullámának megjelenése az újfajta mutációkkal, a végletekig terhelt hazai egészségügyet mindeközben olyan nyomás alá helyezi az elkövetkezendő hetekben, amire nem volt még példa Magyarországon. Ugyanakkor most nemcsak a háziorvosi rendelők, de a kórházak is oltópontokká váltak. A vakcinák beadatását illetően pedig merőben más lett a helyzet a harmadik hullám megjelenésével: januárban volt két-három hét békésebb időszak, amikor viszonylag problémamentesen zajlottak az oltások, most viszont az oltási tevékenységet és a harmadik hullámmal kapcsolatos teendőket egyidejűleg kell kezelni, ami nagy kihívás elé állítja a háziorvosi praxisokat - fejtette ki Dr. Békássy Szabolcs, országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető.

A háziorvosok vállát hatalmas felelősség nyomja, amin csak súlyosbít, hogy a kormány semmilyen oltási tervvel nem segíti őket. Egy pécsi orvos hangsúlyozta, hogy három darab listája van - ezt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül kapja meg - a páciensek neveivel, minden mást tekintve gyakorlatilag szabad kezet kaptak. Azonban a listák értelmüket vesztik abban a pillanatban, amikor valaki lemondja az oltást, vagy nem jelenik meg a megbeszélt időpontban. A probléma kapcsán az oltóközpont illetékesét is felkereste, ahol azt a választ kapta: az oltás beadásának kizárólagos felelőssége a háziorvost terheli, vagyis az esetleges következményeket ránk hárították - tette hozzá.

Fotó: MTI/Vajda János

Legolvasottabb cikkeink