• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az örökbefogadás első lépése a meddőség feldolgozása

Lapszemle 2019.10.07 Forrás: magyarnemzet.hu
Az örökbefogadás első lépése a meddőség feldolgozása

Egyre több olyan párral találkozunk, akik inkább azoknak a gyermekeknek szeretnének a szüleik lenni, akik senkinek sem kellenek.

Bár évről évre egyre többen szeretnének örökbe fogadni, a családba kerülő gyermekek száma ennek ellenére lassan emelkedik. A legtöbb pár ugyanis nehezen dolgozza fel a meddőséget, és vér szerinti gyermek híján saját elképzelések és hivatali adatok alapján „válogat” az örökbe adható gyermekek közül. Az alapítványok szerint ahhoz, hogy több kiskorú kapjon esélyt, arra van szükség, hogy a ­leendő szülők szelektálás helyett elfogadóbbak legyenek - írta a magyarnermzet.hu.

– Azt látjuk, hogy egyre nagyobb a meddő párok száma, ezzel együtt pedig az örökbe fogadó szülők is egyre többen vannak – fogalmaz Katona Andrea, a Fészek Alapítvány vezetője.

Évente kétezer örökbe adható gyermek van, ebből ezren kerülnek családba. A gyermekre vágyó párok kora igencsak változó: a várakozók egy része eredendően meddő, így már a húszas éveik végén jelentkeznek, de vannak, akik akár nyolc-tíz évet is eltöltenek a meddőségi klinikán, és majd csak akkor fordulnak valamelyik szervezethez segítségéért, amikor már betöltötték a negyvenet.

Az alapítvány tapasztalatai szerint még a három év alatti kicsik közül is sokan csak azért nem kapnak esélyt, mert a szüleik származása bizonytalan. – Érkezik egy várakozó, aki azt mondja, szeretne egy magyar gyermeket, ám számtalan kicsi esetében a szülők „eredete” és származása nem tisztázott, a várakozók pedig jóformán a vezetéknevek alapján szelektálnak. Emiatt a várakozási idő is sokkal hosszabb – mondja a szervezet vezetője.

– Ahhoz, hogy az örökbefogadások száma tovább nőhessen, fontos lenne már a képzésbe beépíteni, hogy a származási bizonytalanság az örökbefogadás velejárója. Minél elfogadóbb a társadalom, annál hamarabb kaphatnak esélyt a megkülönböztetett gyermekek is, hogy családban élhessenek – véli a szakember.

Az örökbefogadók között ugyanakkor megjelent egy újabb csoport, akiknek bár nincsenek egészségügyi problémái, mégis inkább az örökbefogadás mellett voksolnak. – Egyre több olyan párral találkozunk, akik úgy vélik, hogy inkább azoknak a gyermekeknek szeretnének a szüleik lenni, akik senkinek sem kellenek – emeli ki Katona Andrea. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink