• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az otthonszülésről járvány idején

Lapszemle 2020.06.01 Forrás: 24.hu
Az otthonszülésről járvány idején

Azok közül, akik kórházban szültek volna, sokan átpártoltak az otthonszülésre.

A koronavírus-járvány következtében a várandósgondozás és a szülés körülményei is megváltoztak a kórházakban. Van, ahol a látogatási tilalom miatt az apa vagy más kísérő jelenlétét is korlátozzák a szülésnél: részben e miatt, részben a fertőzéstől való félelem miatt sokan választják végül az otthonszülést. A 24.hu arról kérdezett szakembereket és egy kismamát, szerintük hol biztonságosabb most szülni, illetve arról, milyen változásokat tapasztalnak a járvány következtében.

Schanda Mónika bába azt mondja, a járvány kezdete óta dömpingszerűen jelentkeznek hozzájuk, a MindenholJó Bábapraxisba otthonszülésre. Azok közül, akik kórházban szültek volna, sokan átpártoltak az otthonszülésre, egyrészt a járványügyi helyzet miatt, másrészt amiatt, mert a kórházban egyik pillanatról a másikra kimondták, hogy nem mehet be a kiválasztott szülész a szülésre. Ez sokakat elbizonytalanított, sőt felháborított. Az, hogy az apa nem vehet részt a szülésen, teljesen jogszerűtlen, mert ő nem a látogató kategóriába tartozik, hanem a szülés része, a szülő nő kísérője. Ezt amúgy kimondta a humánminiszter is, egyes kórházak mégis úgy rendelkeztek, hogy nem engedik be az apákat – mondja.

Dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató-helyettese azt mondja, amikor a kormány meghozta az első rendeleteket március közepén, náluk is voltak szigorítások, melyeket csak fokozatosan oldottak fel: Ez az anyák látogatóit is érintette, miután az egész országra érvényes látogatási tilalmat rendeltek el, így az édesapa vagy a hozzátartozó sem vehetett részt a szülésnél. Ezen később enyhítettek, az apák magánál a szülésnél már ott lehettek, csak a vajúdásnál nem. A harmadik enyhítő lépésre május 18-án került sor, azóta az édesapák, illetve a hozzátartozók a császármetszésnél is ugyanúgy jelen lehetnek, mint ahogy a járvány kitörése előtt ez már régóta megoldott volt nálunk. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink