• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az USA-ban 5 orvosból 1 el akarja hagyni az ellátórendszert

Lapszemle 2022.04.02 Forrás: Egészségkalauz
Az USA-ban 5 orvosból 1 el akarja hagyni az ellátórendszert

A világjárvány az orvosokat hihetetlenül heterogén módon érintette, egyes orvosok túl kevés munkát végeztek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az USA-ban öt orvosból egy el akarja hagyni az ellátórendszert, amiről a JAMA című amerikai orvosi szaklapban jelent meg egy cikk, amelyet az egészségkalauz.hu idéz:

"2020 márciusában, ugyanazon a napon, amikor Donald Trump elnök az USA-ban nemzeti vészhelyzetnek nyilvánította a COVID-19 világjárványt, a virginiai Larry A. Green Center kutatói folyamatos felmérést indítottak a COVID-19 alapellátásra gyakorolt hatásairól. Az elmúlt 2 év során a felmérésre adott több, mint 36.000 orvosi válasz országszerte aggasztó képet festett az egyre inkább kiégett, traumatizált, szorongó és depressziós munkaerőről. Ahogy a Green Center társigazgatója, Rebecca S. Etz, PhD összegezte felmérésének eredményeit a JAMA-nak adott közelmúltbeli interjújában: „Rossz volt az alapellátásnak a járvány miatt, és ez csak egyre rosszabb”.

Egy másik országos egészségügyi dolgozói felmérés, a Coping With COVID tanulmány kimutatta, hogy 2020-ban a kiégés megközelítette az 50%-ot 9266 orvos körében különféle orvosi területeken. Mark Linzer, a tanulmány társszerzője, a Minnesotai Egyetem orvosprofesszora szerint a tavalyi felmérési eredmények, amelyeket ez idáig nem tettek közzé, még borzasztóbbak (kutatásai a kiégéssel foglalkoznak). Összefoglalva: a kiégés (burnout) jelentősen megnőtt a járvány elhúzódásával.

„Nagyon-nagyon embert próbáló 2 év volt a klinikusok és általában az egészségügyi dolgozók számára” – mondta Linzer egy interjúban. „Különösen az elmúlt 6 hónapban úgy gondolom, hogy az embereknek arra volt szükségük, hogy feldolgozzák azt, amit átéltek, és legyen idejük a regenerálódásra. De valójában nem volt idő, tekintve az ellátás iránti igényt, a folytatódó járványt és az omikron-hullámot.”

Eközben Lotte Dyrbye, MD, MHPE, a Colorado Egyetem Orvostudományi Karának egészségügyi igazgatója azt mondta, hogy egyes orvosok ennek ellenkezőjét tapasztalták a járvány idején – túl kevés munkát végeztek. „Fontos felismerni, hogy a világjárvány az orvosokat hihetetlenül heterogén módon érintette” – mondta egy interjúban.

További részletek a cikkben.