• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Bajban a kórházigazgatók, a kormány rászáll az adósságokra

Lapszemle 2019.04.05 Forrás: index.hu
Bajban a kórházigazgatók, a kormány rászáll az adósságokra

A veszprémi kórházigazgató indoklás nélküli felmentéséében aligha játszhatott szerepet a kórház rossz gazdálkodása.

Februárban és márciusban is menesztettek egy kórházigazgatót, és újabbak lecserélése is várható, miközben a kormány 13 intézmény élére költségvetési felügyelőt rendelt ki. A hivatalos ok, hogy a kórházak egy részének adóssága folyamatosan újratermelődik, miközben más intézményeket úgy menedzselnek, hogy azok kijönnek a pénzükből. Az okoknak járt utána az Index.

A kórházak eladósodottságának fő okát ugyanakkor kórházi szakemberek abban látják, hogy az állami egészségbiztosító által az ellátások után adott finanszírozás már régóta nem fedezi az ellátások valós költségét. Különösen így van ez bonyolult műtéteket, daganatterápiákat vagy a sürgősségi ellátásokat végző kórházaknál. Nem véletlen, hogy az eladósodott kórházak jelentős része fontos sürgősségi központ is egyben.

A kórházak kiadásainak jelentős része egyébként nem az orvosi ellátásra, hanem a bérekre és a rezsire megy el. Az éjjel-nappal működő intézményeknél különösen fontos az energiahatékonyság: a kórházakat télen fűteni, nyáron hűteni kell(ene). Ebből a szempontból nagyon nagy különbség van például a sokmilliárdos uniós támogatásból felújított és modernizált vidéki kórházak, például a győri Petz Aladár kórház és az omladozó Szent János között. A kiadásokat nagyon meg tudja dobni, ha az ablakokon húz be a hideg, egyik napról a másikra elromlik a lift, a kazán, bekövetkezik egy csőtörés vagy a hosszú ideje toldozva-foldozva karbantartott diagnosztikai műszerek helyett újat kell beszerezni.

Egy kórházi szakember arra is felhívta az Index figyelmét, hogy a hatékonyság szempontjából soha nem lehet csak önmagában nézni egy kórházat. A működését és az ellátását úgy lehet gazdaságossá tenni, ha annak feladatait racionálisan összehangolják a megyében vagy a kerületben működő többi intézménnyel. Megszüntetik a párhuzamos ellátásokat, összehangolják a fekvőbetegek és a járóbetegek ellátását, külön intézményekbe telepítik a krónikus ellátást. Ezt több megyében komoly politikai összefogás hatására sikerült megtenni, így sikerült gazdaságosabbá tenni a működést. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink