• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Békássy Szabolcs: közel vagyunk a nyájimmunitáshoz

Lapszemle 2022.01.14 Forrás: Index
Békássy Szabolcs: közel vagyunk a nyájimmunitáshoz

Talán pár hónapon belül eljuthatunk oda, hogy a szigorú protokollok lazulhatnak, idővel a tesztek szükségessége is a háttérbe szorulhat.

Milyen változást hoz az életünkbe az ötödik hullám? Elbírja-e az alapellátás az extrém módon megnövekedett betegforgalmat? Elérhetjük-e még valaha a nyájimmunitást, és bejött-e a jóslat, hogy idén minden eddiginél intenzívebb lesz az influenzajárvány? – Ezekre a kérdésekre keresett választ az Index, amely Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal készített interjút. 

...

Az egyre csak enyhülő tünetek miatt előfordulhat, hogy a korábban alkalmazott vírusellenes készítmények – Favipiravir, Remdesivir – feleslegessé válnak?

Ezt egyelőre semmiképpen nem lehet kijelenti, ugyanis nincs garancia arra, hogy a krónikus betegeknél, az időseknél, a túlsúlyosaknál és legfőképpen az oltatlanoknál sem okoz az omikron súlyos megbetegedést. A Favipiravir és a Remdesivir továbbra is rendelkezésre áll, illetve megkezdődtek a szakmai egyeztetések a kórházak és a háziorvosok között arra vonatkozóan, hogy szükség esetén miként és hova utalhatjuk be a betegeket a harmadik hullám idején rendszeresen alkalmazott monoklonális antitest-terápiára, amely a rizikócsoportba tartozóknál különösen hatékony lehet. Ezzel együtt jó hír, hogy enyhébb megbetegedés esetén a már ismert vény nélkül kapható lázcsillapítók, köptetők, gyulladáscsökkentők is hatékonyak az új variáns ellen, így fontos, hogy ezek a szerek minden háztartásban megtalálhatók legyenek - válaszolta a kérdésre, és beszélt arról is, hogy "...kezd egyre irrelevánsabbá válni, hogy kiderítsük, vajon egy orrfolyás hátterében a koronavírus áll-e. Reményeink szerint pár hónapon belül eljuthatunk oda, hogy a szigorú protokollok lazulhatnak, és idővel a tesztek elvégzésének szükségessége is a háttérbe szorulhat. Ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy a koronavírust is a fennálló tünetek alapján úgy kezelnénk, mint az influenzát vagy más egyéb légúti megbetegedést, vagyis a panaszok függvényében a vizsgáló orvos döntené el, hogy a páciens meddig ne menjen közösségbe. Egy ehhez hasonló ideális forgatókönyv egyben azt is jelentené, hogy a nyájimmunitás előszobájában vagyunk".

Legolvasottabb cikkeink