• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bérfeszültség is állhat a Szent Imre kórházban történő felmondások hátterében

Lapszemle 2022.10.20 Forrás: Népszava Online
Bérfeszültség is állhat a Szent Imre kórházban történő felmondások hátterében

Hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

A Népszava információi szerint a Szent Imre kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül eddig 14-en adták be a felmondásukat, olvasható a nepszava.hu portálon.  

Egy, a Népszavához eljuttatott levél szerint nem pusztán az új szabályok állhatnak a felmondások hátterében. A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, még július 14-én írtak a követeléseikről az egészségügyi intézmény vezetésének. Hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

Van, aki az érintettek közül úgy tudja: levelüket az intézmény menedzsmentje továbbította az Országos Kórházi Főigazgatóságra (OKFÖ), ahonnan október elejére ígértek választ.

A lap érdeklődött a Szent Imre Kórház menedzsmentjénél és az OKFÖ hivatalában is arról, hogy látnak-e összefüggést a szakdolgozói bérrendezésről szóló levél megválaszolatlansága és a mostanra kialakult helyzet között? Továbbá azt is megkérdeztük: mi történik, ha most egy szülésre készülő nő bemegy a Szent Imre kórházba, konkrétan milyen ellátásra készülhet?

A kórház válasza szerint: „A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói nyáron több javaslatot és kérést fogalmaztak meg, amelyek kórházunk vezetése továbbított az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Válaszuk szerint a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztattuk. Az idei költségvetésből – a megnövekedett költségek miatt – nem tudtunk elkülöníteni fedezetet, de továbbra is keressük a megoldást. A Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól. 2022. november 1-től a szabad szülésznő választás úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválaszthatja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.”

A lap információi szeirnt a kórház vezetése egyelőre a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban.

További részletek a nepszava.hu cikkében.