• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Beválni látszik plazmaterápia a súlyos állapotú Covid-betegeknél

Lapszemle 2021.01.15 Forrás: növekedés.hu
Beválni látszik plazmaterápia a súlyos állapotú Covid-betegeknél

A plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotúak kapják.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek közül eddig már 750 adott vérplazmát, amit mintegy 800-1000 súlyos állapotú covidos kezelésénél használtak fel. A járvány második hullámában sokkal többen alkalmasak plazmadonornak, mint az elsőben, de sajnos nagyobb szükségük is van a terápiára, ezért minden potenciális donorra számítanak - tudta meg az OVSZ-től a növekedés.hu.

A donorok többsége 1-3 alkalommal ad plazmát, de van, aki már 10 fölött jár. A speciális készítményekből összesen mintegy 2000 egységet használtak már fel 800-1000 betegnél. Az eredményesség a kórházak visszajelzése alapján egyértelműen pozitív.

Jelenleg két konzorcium vesz részt a speciális plazmakészítmény klinikai próbájában. Az egyikben a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt, e konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A másik konzorcium a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport, amelynek tagjai a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Kedplasma és az OrthoSera. Az utóbbi által gyűjtött plazmát is az OVSZ dolgozza fel, majd felhasználásra visszajuttatja az egyetemi kutatócsoportnak.

Az OrthoSera Medical Zrt., amely alapvetően mozgásszervi betegségek számára fejleszt ilyen készítményeket, a koronavírus-járvány kezdete, tavaly március közepe óta foglalkozik kizárólag a Covid-betegek vérplazma-terápiájának kutatásával és gyártásával. Lacza Zsombor, a cég első embere, nem mellesleg a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a növekedés.hu-nak elmondta a plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotú betegek kapják.

Mint Lacza Zsombor jelezte: az eredmények azt mutatják, hogy a terápia nagyon jó hatékonyságú, ezért rendkívül fontos, hogy minél több beteghez eljusson, és minél hatékonyabban legyen felhasználva. Ezért az adatokból  minél pontosabban igyekeznek meghatározni, milyen labor- és egyéb paraméterek esetén a leghatékonyabb a plazmaterápia megkezdése, illetve, hogy mikor nem érdemes adni, mert nem fog segíteni a beteg állapotán. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink