• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Beválni látszik plazmaterápia a súlyos állapotú Covid-betegeknél

Lapszemle 2021.01.15 Forrás: növekedés.hu
Beválni látszik plazmaterápia a súlyos állapotú Covid-betegeknél

A plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotúak kapják.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek közül eddig már 750 adott vérplazmát, amit mintegy 800-1000 súlyos állapotú covidos kezelésénél használtak fel. A járvány második hullámában sokkal többen alkalmasak plazmadonornak, mint az elsőben, de sajnos nagyobb szükségük is van a terápiára, ezért minden potenciális donorra számítanak - tudta meg az OVSZ-től a növekedés.hu.

A donorok többsége 1-3 alkalommal ad plazmát, de van, aki már 10 fölött jár. A speciális készítményekből összesen mintegy 2000 egységet használtak már fel 800-1000 betegnél. Az eredményesség a kórházak visszajelzése alapján egyértelműen pozitív.

Jelenleg két konzorcium vesz részt a speciális plazmakészítmény klinikai próbájában. Az egyikben a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt, e konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A másik konzorcium a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport, amelynek tagjai a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Kedplasma és az OrthoSera. Az utóbbi által gyűjtött plazmát is az OVSZ dolgozza fel, majd felhasználásra visszajuttatja az egyetemi kutatócsoportnak.

Az OrthoSera Medical Zrt., amely alapvetően mozgásszervi betegségek számára fejleszt ilyen készítményeket, a koronavírus-járvány kezdete, tavaly március közepe óta foglalkozik kizárólag a Covid-betegek vérplazma-terápiájának kutatásával és gyártásával. Lacza Zsombor, a cég első embere, nem mellesleg a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a növekedés.hu-nak elmondta a plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotú betegek kapják.

Mint Lacza Zsombor jelezte: az eredmények azt mutatják, hogy a terápia nagyon jó hatékonyságú, ezért rendkívül fontos, hogy minél több beteghez eljusson, és minél hatékonyabban legyen felhasználva. Ezért az adatokból  minél pontosabban igyekeznek meghatározni, milyen labor- és egyéb paraméterek esetén a leghatékonyabb a plazmaterápia megkezdése, illetve, hogy mikor nem érdemes adni, mert nem fog segíteni a beteg állapotán. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink