• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bezárás szélén Miskolcon a városi kórház szülészete

Lapszemle 2019.07.17 Forrás: magyarnarancs.hu
Bezárás szélén Miskolcon a városi kórház szülészete

A miskolci városi kórház szülészetén dolgozók biztosak benne, hogy osztályukat bezárják az önkormányzati választás után.

Az emberminisztérium nem cáfolta, hogy döntés születik az átszervezésről, amellyel a miskolci Semmelweis kórház műtétet is végző osztályai közül utolsóként csatolják majd a megyei kórházhoz a szülészetet. Az orvosok szerint a betegellátás színvonala romlani fog városban, az átszervezést követően a megyei kórház szülészetén évi 4500 szülést kellene levezetni, amelyre még klinikák se vállalkoznak. A kórház cáfolta az átszervezést, holott tavasszal már tájékoztatták a dolgozókat, hogy a szülészet helyére az egynapos sebészetet telepítik - írja a magyarnarancs.hu.

Árulkodó jelek

„A szülészet-nőgyógyászati osztályok tekintetében a szülő nők, újszülöttjük, családjuk, és a betegek biztonsága, az ellátás minőségének további fejlesztése központi szempont. Az ezzel kapcsolatos döntések mindezek figyelembevételével az ellátást biztosító szakemberek bevonásával fognak megszületni.” Ezzel a döntést lebegtető helyzetleírással reagált Rétvári Bence, az EMMI államtitkára Jakab Péter miskolci jobbikos országgyűlési képviselő azon kérdésére, hogy miért akarják bezáratni a miskolci Semmelweis Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályát.

Az orvosok és szakdolgozók között tavaly ősz óta beszédtéma az osztály bezárása. A magyarnarancs.hu-hoz egymástól függetlenül több az osztályon dolgozó szakember véleménye jutott el, akik egyformán meg vannak győződve arról, hogy az önkormányzati választás után, de legkésőbb 2020 folyamán kerülhet sor a bezárásra – addig ugyanis nem meri magára haragítani a miskolciakat a fideszes polgármester, Kriza Ákos.

Az ott dolgozók vélelme az előzmények ismeretében nem alaptalan. Az új kórházvezetés októberi kinevezése óta az osztály bezárásának irányába mutató alábbi jeleket észlelték. (Érdekesség, hogy hogy a megyei kórháznak, amelybe a városi kórház is betagozódott, az orvosigazgatója egyúttal a megszüntetendő osztályt befogadó megyei kórház nőgyógyászati osztályvezetője is.)

- Júliustól a nőgyógyászati inkontinencia, endokrinológia, onkológia járóbeteg rendeléseket, továbbá az emlősebészet járó- és fekvőbeteg ellátást áthelyezték a megyei kórházba.

- Heti 2 napra 2 aneszteziológus szakorvosukat a megyei kórházba átirányították, ezzel is csökkentve az osztály műtéti kapacitását.

- Miközben a megyei kórház nőgyógyászatára hét rezidenst vettek fel, a városi kórház nőgyógyászatára csupán egyet.

- Megnehezítették két ügyeleti ellátásra az osztályukra jelentkező debreceni szakorvosjelölt szerződésének a megkötését, munkába állását.

- Az aneszteziológusi szakvizsgával rendelkező, azt azonban nem gyakorló nőgyógyászokat aneszteziológiai ügyelet vállalására kötelezték.

- Eszközigényléseiket válasz nélkül elutasítják.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink