• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Bővítés, sürgősségi centrum, belgyógyászati blokk

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Hamarosan elkészül Tatabányán a Szent Borbála Kórház új szárnya.

Vadonatúj sürgősségi osztály is lesz, és új eszközök, köztük a várva várt MR-készülék. Nagy volumenű korszerűsítés zajlik Komáromban, a Selye János Kórházban, átépítésekkel és eszközbeszerzéssel. Tatán elkezdődtek a kistérségi járóbeteg-ellátó központ kivitelezési munkálatai. Itt is új szárny épül a meglevőhöz, és egy helyre összpontosul a járóbeteg-ellátás – írja a Kisalföld – online.

Tatabányán már kapuban az új kórházi szárny átadása. A működő pavilonra merőlegesen épült egy 170 ágyas szárny több mint ötmilliárd forintos európai uniós finanszírozásból. Ez nem jelent ágyszámbővítést, hanem a többi pavilont költöztetik be a központi épületbe. Közel egymilliárd forintból eszközöket, műszereket vásárol az intézmény. Régi álom válik valóra az MR-készülék érkezésével, s így nem kell majd Székesfehérvárra, Budapestre menniük a betegeknek a szükséges vizsgálatokra.Az MR megvásárlása példaértékű kistérségi összefogással valósul meg, mintegy százmillió forintot tettek hozzá cégek és önkormányzatok – nyilatkozta dr. Lőke János főigazgató.

Lesz új CT és hightech műtő is, megújulnak a röntgenek. Ebben az évben elkészül a régóta tervezett sürgősségi osztály 1,2 milliárd forint pályázati pénzből. Ez a nem előjegyzett betegek gyors ellátóhelye lesz. Szintén egymilliárd forint EU-s pénzt nyert az intézmény a Manuális Pavilon energetikai korszerűsítésére, napkollektorral, hőszivattyúval.

Komáromban is a következő hónapokban befejeződik az a hétszázmillió forintot meghaladó kórházi rekonstrukció, mely építészeti átalakításokat és az eszközállomány korszerűsítését tartalmazza. Dr. Ferencz Péter főigazgató örömmel számolt be arról, hogy nagyon jól haladnak a munkálatok. A húszéves, elavult kazánokat még októberben kicserélték modern fűtési rendszerre. A projekt része az informatika fejlesztése: új medikai szoftvert üzemelnek be, mely a dokumentációt és az elszámolást segíti majd. A 2012-ben megszűnt gyermekosztály helyén három-négy ágyas belgyógyászati szobákat alakítanak ki vizesblokkal, összesen tizenkét ággyal növelve az intézmény kapacitását.

A részleget február végén adják át, s várhatóan áprilistól már birtokba vehetik a páciensek. Az eszközökre közel négyszázmillió forint jut. A bútorbeszerzésnek köszönhetően pedig szebb, modernebb berendezése lesz a komáromi Selye János Kórháznak. A beruházás szintén az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Tatán novemberben kezdődtek el a kistérségi járóbeteg-ellátó központ építési munkálatai. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet új szárnnyal bővül a szintén több mint hétszázmillió forint uniós támogatásból. A jelenlegi rendelő a hetvenes években épült, mára gépészetileg és energetikailag teljesen elavult, a 3200 négyzetméter alapterületű épület fele kihasználatlan. A projekt során kiürítik a régi rendelőt és a kórházi szárnyhoz építenek egy új, kistérségi járóbeteg-ellátó centrumot az intézményhez tartozó 41 ezer ember számára.

Legolvasottabb cikkeink