• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Brutális gyógyszeráremelés jöhet a vérhigítóknál októbertől

Lapszemle 2022.08.16 Forrás: Napi.hu
Brutális gyógyszeráremelés jöhet a vérhigítóknál októbertől

A jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények, mert az egészségbiztosító egy új, hatósági eljárást akar bevezeti a heparint tartalmazó készítményeknél - tudta meg a Napi.hu.

Az október 1-től életbe lépő árváltozás a leggyakrabban használt termékeket érintheti. A betegek terhei drasztikusan 200-450 százalékkal nőhetnek. A lap úgy tudja, hogy a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Az augusztus 1-én elindított hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként - a gyakorlatban az egyes készítmények heparintartalmához nem igazodva -, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A Napi.hu-nak nyilatkozó piaci források szerint ez látszólag igazságos rendszernek tűnik, de a valóságban igazságtalan, mivel arról, hogy ki milyen heparintartalmú készítményt használ, nem a beteg dönt, hanem az orvosa, a testi adottságok, elsősorban testsúly és a terápiás szükséglet szerint. A heparin készítményeket elsősorban olyan betegek kapják, akiknél vérrög alakult ki valamelyik szervükben, vagy nagy a vérrög kialakulásának veszélye. Ezeket a gyógyszereket nagy mennyiségben alkalmazzák a kórházak, de a betegek önmaguknak is be tudják adni az injekciókat.

Az új támogatási szisztéma azokban az esetekben működik jól, amikor a piacon elérhető készítmények egymás alternatívái, hatásosságuk azonos, a gyártók között valós verseny van, így az árak csökkenésére lehet számítani, és a beteg saját döntése eredményeként fizet esetlegesen magasabb térítési díjat, illetve a saját döntése nyomán válthat az olcsóbb, azonos hatásosságú gyógyszerre, ezzel elkerülve a jelentős kiadásokat.

A vérhígítóknál azonban más a helyzet: itt nem azonos hatásosságú alternatívákhoz ad a biztosító azonos összegű támogatást, hanem a különböző hatóanyagmennyiséget tartalmazó gyógyszereket látja el azonos összegű támogatással. Továbbiak a teljes cikkben

Közleményben cáfolja a fentieket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Legolvasottabb cikkeink