• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Búcsút int a szegények orvosa Borsodban

Lapszemle 2019.04.01 Forrás: boon.hu
Búcsút int a szegények orvosa Borsodban

Négy abaúji település betegeit hagyja hátra az Angliába költöző háziorvos.

Több mint 2450 ember háziorvosa volt a nigériai származású dr. Dunmade Adeolu John, aki közel 30 éve él Magyarországon, 19 éve orvos, és 13 éve a legszegényebb embereket gyógyította Abaújban. Azért a múlt idő, mert nemrég úgy határozott, hogy itt hagyja Magyarországot, családjával Angliába költözik, talált ott egy jó háziorvosi állást. Szerettünk volna vele beszélni, de azt mondta, nem akar szerepelni az újságban, mert eleget írtak már róla, és több tévériportnak is ő volt a főszereplője - írta a boon.hu.

Alsóvadászon mindennap rendelt, Csenyétén, Felsőgagyban és Alsógagyban pedig helyettesített, mert a felsőgagyi praxist már 2004 óta hirdetik, de mindhiába. Kérdés azonban, hogy mi lesz most az abaúji települések betegeivel? Szemán János, Alsóvadász polgármestere kérdésünkre válaszolva jelezte, amint dr. Dunmade lemond az alsóvadászi praxisjogról, azonnal meghirdetik azt. Bár sok reményt nem fűz hozzá, mert mint fogalmazott, isteni csoda lenne, ha jelentkezne valaki. Ezért felvette a kapcsolatot az egyik szikszói háziorvossal, aki hetente kétszer ellátná az alsóvadászi betegeket is. A helyettesítő orvossal még most folynak a tárgyalások, az asszisztensnővel azonban sikerült egyeztetni, ő Miskolcról jár Alsóvadászra. A településen 1600 embert kell ellátni.

Csenyétének már megvan az új háziorvosa, tudtuk meg Horváth Miklós megbízott polgármestertől. Igaz, továbbra is helyettesítő orvos gyógyítja majd az 535 embert, mert itt sincs remény arra, hogy állandó háziorvost találjanak. A baktakéki háziorvos látja majd el Csenyétét, hetente kétszer.

Felsőgagyban is a baktakéki doktornő helyettesít majd, tudtuk meg Szabó Krisztián polgármestertől. – Nem egyszerű a kistelepüléseken háziorvost szerezni, a felsőgagyi praxist is már nagyon régen hirdetjük, de nem jelentkezik senki. A baktakéki doktornő hetente egyszer jön majd Felsőgagyba, de ennek is örülünk. Viszont van állandó asszisztensnőnk, aki napi 8 órában látja el a feladatát.

Alsógagyban Takács László polgármestert kérdeztük. Megtudtuk tőle, hogy ideiglenesen nekik is lesz helyettesítő háziorvosuk, ezt a települést is a baktakéki orvos vállalta el - írták.

 

Legolvasottabb cikkeink