• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Búcsút int a szegények orvosa Borsodban

Lapszemle 2019.04.01 Forrás: boon.hu
Búcsút int a szegények orvosa Borsodban

Négy abaúji település betegeit hagyja hátra az Angliába költöző háziorvos.

Több mint 2450 ember háziorvosa volt a nigériai származású dr. Dunmade Adeolu John, aki közel 30 éve él Magyarországon, 19 éve orvos, és 13 éve a legszegényebb embereket gyógyította Abaújban. Azért a múlt idő, mert nemrég úgy határozott, hogy itt hagyja Magyarországot, családjával Angliába költözik, talált ott egy jó háziorvosi állást. Szerettünk volna vele beszélni, de azt mondta, nem akar szerepelni az újságban, mert eleget írtak már róla, és több tévériportnak is ő volt a főszereplője - írta a boon.hu.

Alsóvadászon mindennap rendelt, Csenyétén, Felsőgagyban és Alsógagyban pedig helyettesített, mert a felsőgagyi praxist már 2004 óta hirdetik, de mindhiába. Kérdés azonban, hogy mi lesz most az abaúji települések betegeivel? Szemán János, Alsóvadász polgármestere kérdésünkre válaszolva jelezte, amint dr. Dunmade lemond az alsóvadászi praxisjogról, azonnal meghirdetik azt. Bár sok reményt nem fűz hozzá, mert mint fogalmazott, isteni csoda lenne, ha jelentkezne valaki. Ezért felvette a kapcsolatot az egyik szikszói háziorvossal, aki hetente kétszer ellátná az alsóvadászi betegeket is. A helyettesítő orvossal még most folynak a tárgyalások, az asszisztensnővel azonban sikerült egyeztetni, ő Miskolcról jár Alsóvadászra. A településen 1600 embert kell ellátni.

Csenyétének már megvan az új háziorvosa, tudtuk meg Horváth Miklós megbízott polgármestertől. Igaz, továbbra is helyettesítő orvos gyógyítja majd az 535 embert, mert itt sincs remény arra, hogy állandó háziorvost találjanak. A baktakéki háziorvos látja majd el Csenyétét, hetente kétszer.

Felsőgagyban is a baktakéki doktornő helyettesít majd, tudtuk meg Szabó Krisztián polgármestertől. – Nem egyszerű a kistelepüléseken háziorvost szerezni, a felsőgagyi praxist is már nagyon régen hirdetjük, de nem jelentkezik senki. A baktakéki doktornő hetente egyszer jön majd Felsőgagyba, de ennek is örülünk. Viszont van állandó asszisztensnőnk, aki napi 8 órában látja el a feladatát.

Alsógagyban Takács László polgármestert kérdeztük. Megtudtuk tőle, hogy ideiglenesen nekik is lesz helyettesítő háziorvosuk, ezt a települést is a baktakéki orvos vállalta el - írták.

 

Legolvasottabb cikkeink