• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Cégadományok támogatják a civil szervezeteket

Lapszemle Forrás: Népszava

Ismert cégek nagy összegű adományokkal támogatják a civil szervezetek tevékenységét.

Ez a legtöbb alapítvány számára fontos segítség, éves költségvetésüket ugyanis a pályázati források és magánszemélyek adományai mellett az ilyen támogatásokkal tudják kiegészíteni.

A 2003-ban alapított Bársonyszív Alapítvány a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeken kíván segíteni, céljának tekinti a gyermekkórházak műszerezettségének javítását, a szociális és gyermekotthonok támogatását. Mint azt az alapítvány elnöke. Mátyási Edit elmondta, bevételeik jelentős részét rendszeres támogatók adják. A nagyobb összegeket azonban nem „nagy cégektől", hanem állami intézményektől vagy „hozzájuk köthető" szervezetektől kapják. Ugyanakkor folyamatos adományozóik a kisvállalkozások és a magánszemélyek is. Három éve pedig már a Nemzeti Civil Alapprogram is segíti tevékenységüket. Az elmúlt öt év alatt az alapítvány három kórháznak tudott műszereket vásárolni mintegy 22 millió forint értékben. - A kapott pénzt sterilizációs berendezések, lélegeztetőgépek vásárlására fordítjuk. Mindez persze nyilvános, nem lehetnek titkos adataink. Támogatóink a nagyobb összegeket csak bizonyos célokra adják, ráadásul törvényi kötelességünk elszámolásunk megjelentetése - fejtette ki az elnök. Noha a Bársonyszív közzé tette honlapján az elszámolását, a lap több olyan szervezetet is talált, amely ezt még nem tette meg.

Közhasznú szervezetként működik a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. - Bohócdoktoraink az elmúlt tizenkét évben több mint százötvenezer gyermek arcára „varázsoltak mosolyt" - tudtuk meg az alapítvány elnökétől, Rékay Ágnestől. Vidító tevékenységűkért egyébként honorárium illeti meg a bohócokat. Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Győrött, valamint a főváros hat kórházában mennek „bevetésre" - azaz „bohócdoktori vizitre" - minden héten. Énekléssel, varázslással szórakoztatják a kicsiket, az intézményeknek azonban - ahogy arra Rékay Ágnes kitért - biztosítaniuk kell a felvidítás egyéves költségét. A Piros Orr Bohócdoktorok bevételeinek nagyobb hányada az egyéni adományokból, valamint a jövedelemadó egy százalékából származik: támogatásukra idén 54 millió forint gyűlt össze, pályázatokkal csak 5 milliót nyertek.

Szolgáltató alapítványként jelöli meg Gruiz Katalin elnök a Down Alapítványt: szervezetük az értelmileg fogyatékos és halmozottan sérült gyermekeket segíti. Megfelelő orvosi és gyógypedagógiai ellátást nyújt a rászorulóknak, akik később munkalehetőséget is kapnak az alapítványtól. Például kézbesítői, ügyintézői, de akár kertrendezői területen - fejtette ki Gruiz Katalin, aki hozzátette, jelenleg mintegy százhúsz gondozottjuk rendelkezik valamilyen állással. Szervezetük - mely több ezer családon segít jelenleg is - állami feladatok átvállalásáért normatív támogatást kap, ez azonban költségeiket nem fedezi: évente legalább huszonöt pályázatot nyújtanak be, melyeknek nyolcvan százaléka sikeres: éves bevételük 30 és 150 millió forint között mozog. Az adók egy százalékából ennek töredékét, legfeljebb 10 milliót tudnak gyűjteni. Klienseik pedig, miután elköltöznek - hiszen a cél az, hogy ne kelljen többé másra szorulniuk - valamennyit visszafizetnek a szolgáltatásokból, amit éveken át az alapítványtól kaptak. Mint Gruiz megjegyezte, karácsonykor minden gondozóban saját ünnepséget tartanak, de nem ritka, hogy színházi elődadáson vesz részt egy-egy csoport.

Legolvasottabb cikkeink