• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Covid-oltást javasol karácsony előtt a német kormány

Lapszemle 2023.12.07 Forrás: hvg.hu
Covid-oltást javasol karácsony előtt a német kormány

A német egészségügyi miniszter elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak ajánlja a védőoltást, mert az ünnepek idején megnövekszik a fertőzés veszélye.

„Három héttel karácsony előtt most van az optimális ideje annak, hogy a veszélyeztetett csoportok megkapják a Covid-19 elleni védőoltást” – figyelmeztette honfitársait Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, aki maga is járványszakértő. Az időzítés azért fontos, mert idő kell, amíg a védőoltás kifejti hatását, márpedig a karácsonyi-újévi időszak a nagy összejövetelek ideje, tehát a járványveszély fokozott - írta a Deutsche Welle nyomán a hvg.hu.

A baj az, hogy Európában a járványt követő felszabadult időszakban immár alábecsülik a Covid hatását. „A hosszú lejáratú Covid hatást még nem ismerjük eléggé, és még nem találtuk meg vele szemben a hatékony gyógymódot” – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter egy tudományos konferencián. 

„1700 új Covid megbetegedés jut 100 ezer emberre minden héten“ – ismertette Karl Lauterbach. Különösen az okoz gondot, hogy a megbetegedések zömét olyan omikron-variáns okozza, amely ellenálló lehet egyes védőoltásokkal szemben. Omicron XBB.1.5 ennek a veszélyes variánsnak a neve, amelyet Németországban Krakennek neveztek el. Ez a variáns könnyen épít ki erős kapcsolatot a megcélzott testrésszel, épp ezért nehéz ellene védekezni.

Nincs azonban akkora járványveszély, mint a pandémia idején, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a lakosság döntő többsége be van oltva, és különösen igaz ez a veszélyeztetett csoportokra” – nyilatkozta a Deutsche Wellének Lars Schaade, a Robert Koch országos egészségügyi intézet vezetője.

 

 

 

 

JÁRVÁNYHELYZET+

A német egészségügyi miniszter elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak ajánlja a védőoltást, mert az ünnepek idején megnövekszik a fertőzés veszélye.

 

„Három héttel karácsony előtt most van az optimális ideje annak, hogy a veszélyeztetett csoportok megkapják a Covid-19 elleni védőoltást” – figyelmeztette honfitársait Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, akivel kapcsolatban a Deutsche Welle kiemeli, hogy maga is járványszakértő. Az időzítés azért fontos, mert idő kell, amíg a védőoltás kifejti hatását, márpedig a karácsonyi-újévi időszak a nagy összejövetelek ideje, tehát a járványveszély fokozott.