• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: beol.hu
Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Nem árt időben felkészülni amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem tudja személyesen átvenni orvosi papírjait.

A kórházi, laboratóriumi leletek kiadására is kiterjed a május 25-én életbe lépő adatvédelmi rendelkezés, a GDPR, azaz a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete. A Békés megyei kórház felkészült a változtatásokra - írja a beol.hu.

Az új rendelet érvénybelépése előtt a páciensek leleteit átvehette egyik közeli hozzátartozója, például szülője, gyereke vagy házastársa is. Május óta azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha ugyanolyan hivatalos meghatalmazással érkeznek, ami például a postán szükséges, ha rokonunknak küldött levelet vagy csomagot szeretnénk átvenni. Annak ellenére, hogy a szabályt hosszan tartó előkészületek előzték meg, mégis váratlanul érte az emberek többségét az új rendszer.

Sokan csak a leletkiadó ablak előtti hosszú sort végigállva értesültek az új követelményekről, ami nemcsak új sorban állást, hanem esetenként akár többnapos csúszást is jelenthet a leletek kézhezvételénél. Pedig azok tartalmáról a legtöbb esetben szükséges lenne minél hamarabb tájékozódnia a betegnek, mert az egészségi állapotának javulási idejét befolyásolhatja. A meghatalmazás megírását nehezítheti, hogy arra három tanú aláírása és személyes adatai is szükségesek. Tehát nem árt időben felkészülni, és amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem fogja tudni személyesen átvenni orvosi papírjait, abban az esetben időben gondoskodni kell a hozzájáruló nyilatkozat elkészítéséről.

A Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy adatkezelési és adatvédelmi feladataikat minden tekintetben a hazánkban jelenleg hatályos információs törvényhez igazodva és annak megfelelően látják el. Időközben pedig megkezdték az új uniós rendelet előírásainak beépítését a tevékenységeikbe, vagyis a mindennapos munkamenetükbe.

Hozzátették, hogy az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR ugyan már 2016-ban érvénybe lépett, de arra két év felkészülési időt írtak elő, így csak 2018. május 25-től kell azt teljeskörűen alkalmaznia minden tagállamnak, köztük Magyarországnak is. Ez a rendelkezéscsomag abban tér el a jelenleg hazánkban hatályos jogszabályoktól, hogy a dokumentáltságra, az ellenőrizhetőségre és egyben az elszámoltathatóságra helyezi a hangsúlyt. A betegek személyes és egészségügyi adatainak védelmében egy újszerű és egyúttal szélesebb körű nyilvántartás-vezetést kell ellátniuk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink