• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: beol.hu
Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Nem árt időben felkészülni amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem tudja személyesen átvenni orvosi papírjait.

A kórházi, laboratóriumi leletek kiadására is kiterjed a május 25-én életbe lépő adatvédelmi rendelkezés, a GDPR, azaz a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete. A Békés megyei kórház felkészült a változtatásokra - írja a beol.hu.

Az új rendelet érvénybelépése előtt a páciensek leleteit átvehette egyik közeli hozzátartozója, például szülője, gyereke vagy házastársa is. Május óta azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha ugyanolyan hivatalos meghatalmazással érkeznek, ami például a postán szükséges, ha rokonunknak küldött levelet vagy csomagot szeretnénk átvenni. Annak ellenére, hogy a szabályt hosszan tartó előkészületek előzték meg, mégis váratlanul érte az emberek többségét az új rendszer.

Sokan csak a leletkiadó ablak előtti hosszú sort végigállva értesültek az új követelményekről, ami nemcsak új sorban állást, hanem esetenként akár többnapos csúszást is jelenthet a leletek kézhezvételénél. Pedig azok tartalmáról a legtöbb esetben szükséges lenne minél hamarabb tájékozódnia a betegnek, mert az egészségi állapotának javulási idejét befolyásolhatja. A meghatalmazás megírását nehezítheti, hogy arra három tanú aláírása és személyes adatai is szükségesek. Tehát nem árt időben felkészülni, és amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem fogja tudni személyesen átvenni orvosi papírjait, abban az esetben időben gondoskodni kell a hozzájáruló nyilatkozat elkészítéséről.

A Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy adatkezelési és adatvédelmi feladataikat minden tekintetben a hazánkban jelenleg hatályos információs törvényhez igazodva és annak megfelelően látják el. Időközben pedig megkezdték az új uniós rendelet előírásainak beépítését a tevékenységeikbe, vagyis a mindennapos munkamenetükbe.

Hozzátették, hogy az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR ugyan már 2016-ban érvénybe lépett, de arra két év felkészülési időt írtak elő, így csak 2018. május 25-től kell azt teljeskörűen alkalmaznia minden tagállamnak, köztük Magyarországnak is. Ez a rendelkezéscsomag abban tér el a jelenleg hazánkban hatályos jogszabályoktól, hogy a dokumentáltságra, az ellenőrizhetőségre és egyben az elszámoltathatóságra helyezi a hangsúlyt. A betegek személyes és egészségügyi adatainak védelmében egy újszerű és egyúttal szélesebb körű nyilvántartás-vezetést kell ellátniuk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink