• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: beol.hu Szerző:
Csak meghatalmazással adhatóak ki a kórházi leletek

Nem árt időben felkészülni amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem tudja személyesen átvenni orvosi papírjait.

A kórházi, laboratóriumi leletek kiadására is kiterjed a május 25-én életbe lépő adatvédelmi rendelkezés, a GDPR, azaz a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete. A Békés megyei kórház felkészült a változtatásokra - írja a beol.hu.

Az új rendelet érvénybelépése előtt a páciensek leleteit átvehette egyik közeli hozzátartozója, például szülője, gyereke vagy házastársa is. Május óta azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha ugyanolyan hivatalos meghatalmazással érkeznek, ami például a postán szükséges, ha rokonunknak küldött levelet vagy csomagot szeretnénk átvenni. Annak ellenére, hogy a szabályt hosszan tartó előkészületek előzték meg, mégis váratlanul érte az emberek többségét az új rendszer.

Sokan csak a leletkiadó ablak előtti hosszú sort végigállva értesültek az új követelményekről, ami nemcsak új sorban állást, hanem esetenként akár többnapos csúszást is jelenthet a leletek kézhezvételénél. Pedig azok tartalmáról a legtöbb esetben szükséges lenne minél hamarabb tájékozódnia a betegnek, mert az egészségi állapotának javulási idejét befolyásolhatja. A meghatalmazás megírását nehezítheti, hogy arra három tanú aláírása és személyes adatai is szükségesek. Tehát nem árt időben felkészülni, és amennyiben előre tudjuk, hogy hozzátartozónk nem fogja tudni személyesen átvenni orvosi papírjait, abban az esetben időben gondoskodni kell a hozzájáruló nyilatkozat elkészítéséről.

A Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy adatkezelési és adatvédelmi feladataikat minden tekintetben a hazánkban jelenleg hatályos információs törvényhez igazodva és annak megfelelően látják el. Időközben pedig megkezdték az új uniós rendelet előírásainak beépítését a tevékenységeikbe, vagyis a mindennapos munkamenetükbe.

Hozzátették, hogy az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR ugyan már 2016-ban érvénybe lépett, de arra két év felkészülési időt írtak elő, így csak 2018. május 25-től kell azt teljeskörűen alkalmaznia minden tagállamnak, köztük Magyarországnak is. Ez a rendelkezéscsomag abban tér el a jelenleg hazánkban hatályos jogszabályoktól, hogy a dokumentáltságra, az ellenőrizhetőségre és egyben az elszámoltathatóságra helyezi a hangsúlyt. A betegek személyes és egészségügyi adatainak védelmében egy újszerű és egyúttal szélesebb körű nyilvántartás-vezetést kell ellátniuk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink