• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Csaknem 300 napot kell várni egy nyitott szívműtétre

Lapszemle 2021.04.03 Forrás: 168.hu
Csaknem 300 napot kell várni egy nyitott szívműtétre

Az elmúlt egy évben az egészségügyben fél év műtéti kapacitás „kiesett”, és a kórházak leterheltsége sem csökken.

Öt, de akár tízszer annyi ideig is várni kell egy-egy műtétre, mint akárcsak fél évvel ezelőtt, egyre jobban torlódnak fel a rendszerben a különféle beavatkozásra várók – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános adataiból. A NEAK várólistái alapján március 31-én a legtöbben, több mint tízezren szürkehályog műtététre vártak. A mostani 10272-vel szemben tavaly november 9-én – mielőtt Kásler Miklós miniszter a növekvő számú koronavírusos betegek ellátása érdekében elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését –, még csak 8731 beteg volt a várólistán. „Békeidőben” egyébként évi mintegy 80 ezer ilyen rutinműtétet végeznek Magyarországon, általában ezért nem is kell rá sokat várni, ám most az elmúlt 6 hónap 38 napos átlagával szemben már 243 napba telhet, mire sorra kerül valaki, vagyis a várólista a hatszorosára nőtt - írta a 168.hu.

Csak látszólag jobb a helyzete a térdprotézisre váróknak, mivel ott csak valamivel több, mint háromszorosára nőtt a várakozási idő, viszont az elmúlt 6 hónap 145 napos átlagával szemben erre a beavatkozásra már a szürkehályog műtétre várókénál kétszer annyi időt, 499 napot kell várni. Ennél a műtétnél az ellátásra várók száma a tavaly november 9-i 5712-ről március végére 6922-re nőtt. A harmadik legnagyobb, műtétre váró csoport 5638 fős, ők csípőprotézisre várnak: az elmúlt 6 hónap 60 napos átlagával szemben jelenleg 406 napot, ami több mint hatszoros növekedés. Ezek a betegek tavaly november 9-én még csak 4516-an voltak.

Jelenleg 843 embernek lenne szüksége nyitott szívműtétre, amire korábban is átlagosan 51 napot vártak, de a várólista mostanra 294 naposra nőtt. Keveseket érint, keveset is végeznek belőle, de a gerincsérv-műtétre váró 32 betegnek nőtt leginkább a várólistája: az elmúlt 6 hónap átlaga alapján korábban 5 nap alatt sorra kerültek, most ehhez 118 napra van szükség. Ez több, mint húszszoros különbség. Mandula és orrmandula műtétre 303-an várnak: 245 nap múlva kerülhetnek sorra, pedig az elmúlt fél évben 13 napot kellett csak várniuk.

Az első járványhullám csillapodásával nyár közepén állt vissza az egészségügy. Ekkorra azonban feltorlódtak a betegek: több, mint 20 ezren vártak műtétre, szeptemberben pedig már több mint 30 ezren. Ezt a számot november elejére 27 ezer környékére sikerült leszorítani, de november 10-től az egyre több covidos beteg miatt ismét elrendelték a nem életmentő műtétek – ideértve az egynapos sebészeti beavatkozásokat is – halasztását. Idén február elején ugyan Kásler miniszter engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését – a szájsebészet és a fül-orr-gégészet kivételével –, ám ez inkább elvi lehetőség azóta is, tömegesen nem történnek még ilyen egynapos beavatkozások sem. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink