• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csaknem száz óbudai orvos jelezte, nem tudja fizetni a rezsit

Lapszemle 2022.12.03 Forrás: 24.hu
Csaknem száz óbudai orvos jelezte, nem tudja fizetni a rezsit

A sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják.

A budapesti III. kerület orvosai összefogtak, hogy megoldást találjanak a szerintük tarthatatlan helyzetre: a 24.hu-hoz is eljutott nyilatkozatukban azt írják, nem tudják kigazdálkodni a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket, bérük terhére pedig nem vállalják azok kifizetését. A november 18-ai keltezésű nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa (az összes háziorvos 95 százaléka), 24 gyermek háziorvosa (92 százalék), 16 felnőtt fogorvos (a felnőtt fogorvosok 64 százaléka) és 3 gyermek fogorvos (43 százalék) szignózta. Ez 98 orvos, a kerület orvosi létszámának 84 százaléka.

Mint írják, a távhő ára a 16-szorosára, a villanyé pedig a nyolcszorosára emelkedett. Úgy fogalmaznak, az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható).

Hozzátették, hogy az ország és a főváros számtalan önkormányzata átvállalja a rezsidíjak megemelkedett összegét, mert csak így biztosítható az, hogy az egyébként is kis létszámú, túlterhelt és többségében nyugdíjas korú, alapellátásban dolgozó orvosok munkájukat tovább folytassák. Azt remélik, hogy az ország több önkormányzatához és Budapest számos kerületéhez hasonlóan az óbudai önkormányzat sem hárítja át az alapellátásban dolgozó orvosokra a megnövekedett rezsidíjakat, máskülönben az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.

Azt is írják, hogy a probléma országos szintű megoldást igényel, de addig is helyi szintű kezelés szükséges. Ez ügyben Kiss László III. kerületi DK-s polgármester néhány napja közleményt adott ki, amiből kiderül, a kormánytól várja a megoldást. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink