• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

család

Lapszemle

isztelt Hölgyem/Uram!
Azzal problémával fordulok önhöz,hogy hátha az általam leírtak alapján majd kaphatok valami útmutatót,hogy merre "menjek"tovább,hogy kiderüljön mi a bajom.Az állkapcsom alatt bal oldalt duzzanat jelent meg.Nem fáj,görcs nem tapintható,csak látszik. ...

... Készült vér,és vizelet vizsgálat.A koleszterinem magasabb kicsit csak.
Voltam vele nyaki ultrahangon ahol ezt a diagnózist kaptam:A tapintható resistentia magasságában bal oldalon a mandibula szár alatt egy 9 mm legnagyobb átm.nyirokcsomó és egy csökkentebb reflectivitású nyálmirigy látható 12 mm legnagyobb átm.nyálmirigy szabályos szerkezettel.Kimutatható nagyságú nyirokcsomó itt nem látható.A fejbiccentő mentén mindkét oldalon pár 5 mm alatti nyirokcsomó látható szabályos szerkezettel.Sialolith egyik oldalon sem látható.
Voltam Fül-orr-gégészeten ahol státusz:Tonsillectomia facta.A nyak bo-án enyhefokú nyirokcsomó duzzanat észlelhető,banalis jellagű.Javaslat/vélemény:Actualis tennivalót nem igénylő átmeneti nyirokcsomó duzzanat.Kontroll panasz esetén.
Aztán voltam fogászaton,ahol panoráma röngen is készült.Innen elküldtek szájsebészetre.Ahol azt mondták kutakodjak tovább,mert a duzzanat nem fogtól van.
Készítettek még mellkas röntgent is de itt se találtak semmit.(szerencsére)
Aztán a háziorvosom újra elküldött a Fül-orr-gégészetre,hogy biopszia vizsgálatát kéri,mivel a duzzanat több mint 2 hónapja megvan,nem múlt el.
Innen ugyan úgy mint első alkalommal elküldtek,hogy szó se lehet semmilyen kivágásról,mert nincs csomó,daganat.Majd elmúlik magától.
Hát innentől már nem tudom merre mennyek tovább,mert a duzzanat nemhogy nem múlik,még nőtt is egy kicsit és már kezd megjelenni a jobb oldalamon is.
Előre is köszönöm segítségüket!


VÁLASZ


Tisztelt Hölgyem!

A leletei szerint a nyak bal oldalán egy majdnem 1 cm-es, gyulladás utáni nyirokcsomót találtak és az átlagosnál kisebb, azaz 1,2 cm-es állcsont alatti nyálmirigyet. Nyálkő nincs.Mindkét oldalon a fejbiccentő izom mentén mérhető pár, fél cm-nél kisebb nyirokcsomó.
Valamint az elvégzett " belgyógyászati" vizsgálatok értékei negatívak / azaz normál értékek.
A legtöbb esetben egy darab egy cm alatti felületes, azaz tapintható, esetleg látható nyaki nyirokcsomót nem tartunk kórosnak.
A nyakon egymás alatt 3 rétegben sok száz nyirokcsomó van. Ezek bármely, banális fertőzés, gyulladás esetén megnagyobbodnak, mert végzik a dolgukat. Sokszor a megnagyobbodott csomócska fennmarad, néha az egész életen át.
Nagy valószínűséggel az Ön esetében is arról van szó, hogy volt egy bármilyen kis gyulladása, ezt követően több nyirokcsomó megnagyobbodott. Ezek közül Ön észlel egyetlen pici csomót és vélhetően évekig még észlelni fogja.
A biopszia valóban felesleges. Az a lényeg, hogy a mélyben, amit Ön már nem lát, semmilyen kóros csomót nem találtak.
Tehát egyet kell értenem a fül-orr-gégésszel, mert felesleges minden további vizsgálat.
Természetesen van lehetőség mintavételre, ez pedig nem biopsziával történik, hanem aspirációs citológiai vizsgálat, amikor UH által vezérelve megszúrják az elváltozást és a tűbe bekerülő anyagfoszlányt elemzi a szövettanász. Ilyen esetben és ilyen méretnél ez is teljesen felesleges.
Nem kellene ezzel az egyetlen babszemnyi felületes csomócskával folyamatosan foglalkozni.
Az is teljesen természetes, hogy ha a nyakát állandóan vizsgálja, fog még más csomót is észrevenni, akár a másik oldalon is. Hiszen jelenleg nagyon sok a megfázás, majd nemsokára influenzára is számíthatunk.
Az én megítélésem szerint sem kell tovább vizsgálódni.
És nem kell további orvosokat felkeresni.
Aspirációs citológiát olyan esetben kérünk, ha a tapintási lelet, a nyaki UH vizsgálat, esetleg a vérkép ismeretében daganat gyanúja felmerül.
Felületes, 1 cm-nél kisebb csomó esetén, amikor a környezet és a mélyebb rétegek sok száz nyirokcsomója mind " rendben van", ez teljesen felesleges.
dr Gerencsér Emőke

Legolvasottabb cikkeink