• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csecsemők várakoznak, kevés a nevelőszülő

Lapszemle 2023.12.09 Forrás: nepszava.hu
Csecsemők várakoznak, kevés a nevelőszülő

Rendszeresen érkeznek családjukból kiemelt gyerekek, közben már az egészen kicsiknek sincs esélyük arra, hogy nevelőszülőhöz kerüljenek.

Legalább négy gyereket kell gondoznia egy nevelőszülőnek ahhoz, hogy a fizetése elérje a minimálbért. Ez is oka annak, hogy évek óta létszámhiánnyal küzd a rendszer, és nem látszik, hogy ez a jövőben változna. Erről is beszélt lapnak Érczi Zsolt, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja, aki maga is gyakorló nevelőszülő, írja a nepszava.hu

Nemrégiben az SOS Gyermekfalvak hívta fel a figyelmet arra, hogy 2000 nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden gyerek családban nőhessen fel. A Gyermekjogi Civil Koalíció pedig jelentésében írt arról, hogy körülbelül 50-100 csecsemő "várakozik" több hónapig kórházi körülmények között, mert a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői férőhely hiányában nem tud számukra gondozási helyet biztosítani. (Ez látszólag ellentmond annak, hogy sokan szeretnének kisgyereket örökbe fogadni, ám sok esetben a kisbaba nem, vagy még nem kerülhet más családhoz.) Van olyan vármegye, ahol emiatt 30 csecsemőt helyeztek el kórházi osztályon. Egy neve elhallgatását kérő, vidéki gyermekvédelmi központ intézményvezetője pedig arról mesélt, hogy egyre zsúfoltabbak a szobák. Újabb és újabb ágyakat kell bevinniük, mert rendszeresen érkeznek családjukból kiemelt gyerekek, közben már az egészen kicsiknek sincs esélyük arra, hogy nevelőszülőhöz kerüljenek.

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke nemrég a SzocOkos című portálon elemezte a helyzetet. Ott többek között arról írt, hogy az elmúlt években a nevelőszülői hálózatok fenntartói szerkezete jelentősen átalakult, dominánssá váltak az egyházi szereplők. A 22 fenntartó közül csak 3 van, ami nem közvetlen egyházi kötődésű szervezet. Az eddigi több nagy toborzó kampány a nevelőszülők számában nem tudott áttörést hozni. A területtel kapcsolatos megnyilatkozások alapján a létszám befagyása mögött az anyagi és társadalmi elismerés hiány áll – írta a szakember.

A teljes cikk a nepszava.hu-n

Legolvasottabb cikkeink