• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Csodakezelések vagy jövedelmező üzletek?

Lapszemle 2019.09.05 Forrás: nepszava.hu
Csodakezelések vagy jövedelmező üzletek?

Még az elit kórházak sem húzódoznak a bizonyítatlan hatású őssejt és más hasonló, regeneratív terápiák alkalmazásától.

Regeneratív gyógyászat - mint az őssejt-, vagy a génterápia - új ,,csodakezelés", de az eredmények koránt sem olyan egyértelműen pozitívak, mint ahogy azt sok cikk sugallja - írta a népszava.hu.

A regeneratív gyógymódok során az orvosok különféle eljárásokkal kicserélnek, újra alkotnak, vagy regenerálnak sejteket, szöveteket, szerveket. A tán leginkább ismert az őssejt-terápia, amely a kezelésekért jó pénzt felszámító klinikák szerint segíthet a demencián, az autizmuson, a multiplex szklerózison és az agyi eredetű mozgási rendellenességeken is.

Néhány betegség, például a leukémia vagy a limfóma és a mielóma kezelésére már több országban elfogadott a terápia, és néhol a szem kémiai sérülései esetén is alkalmazzák. Más betegségek azonban csak bizonyos országokban kezelhetők ilyen módon, ezért őssejtterápia-turizmus jött létre: Ukrajna, Panama és Thaiföld a főbb célországok. 2018-ban 432 USA-ban bejegyzett cég kínált kezeléseket 716 klinikán. Az árak azonban az egekben vannak, ezért nem csoda, hogy az Amerikai Orvosi Társaság 408 olyan kampányt vett számba, amelyen egyrészt pénz gyűjtöttek őssejt kezelésekre, másrészt donorokat kerestek hozzájuk. De a kampányok alig, vagy egyáltalán nem említik a kockázatokat, mindössze 26 szólt valamilyen módon róluk, pedig azok nem elhanyagolhatók. Floridában 2015-ben négy beteg vakult meg, miután sárgafolt sorvadásukat ilyen módon kezelték. Tavaly – szintén Amerikában – 17-en kaptak bakteriális fertőzést köldökzsinórból származó vérinjekciók után.

Az Amerikai Orvosi Társaság újságja a kampányok 43,6 százalékában talált olyan állításokat, amelyek határozottak, vagy biztosak voltak a kezelések hatásosságát illetőleg, de ezek olyan klinikáktól származtak, akik eredményeikről szóló cikkeiket véleményezések nélkül tették közzé, és előzetes kutatásaikat bejegyzetlen intézetekben folytatták.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) honlapján arra figyelmeztetnek, hogy csak olyan módszerekkel kezeltessék magukat a betegek, amelyeket az FDA elfogadott.

Legolvasottabb cikkeink