• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csodát tettek Fico-val az orvosok a besztercebányai kórházban

Lapszemle 2024.06.03 Forrás: egészségkalauz.hu
Csodát tettek Fico-val az orvosok a besztercebányai kórházban

Az igazgató kiemelte a kórház orvosainak és egészségügyi dolgozóinak munkáját, akik a kormányfő kezelése idején egyébként is nagy teher alatt álltak.

A Denník N információi szerint, 15 nappal a merénylete után immáron otthonában lábadozhat a kormányfő. A lap forrásai szerint Fico jelen állapotában önellátásra képes, nem fekvőbeteg, nem szorul kerekesszékre - könyökmankó segítségével jár -, és egyedül eszik. Nincs szüksége 24 órás ápolásra és speciális egészségügyi segédeszközökre sem, otthonában gyógyulhat tovább. Mindemellett orvosa ott is figyelemmel kíséri majd állapotát: Ficót a pozsonyi Szent Mihály Kórház orvosa fogja ellátni, s bármilyen komplikáció adódik, az orvos tájékoztatja a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházat, a Szent Mihály Kórházat, vagy mindkettőt - írta az egészségkalauz.hu.

Mint ismeretes Robert Ficót május 15-én, egy vidéki kormányülés után lőtte meg ötször is közvetlen közelről egy 71 éves nyugdíjas férfi, Juraj Cintula. A politikust életveszélyes állapotban vitték kórházba, a vékonybele öt helyen is kiszakadt a lövésektől. A támadásban a miniszterelnök csípője is sérült, és a vékonybelének egy részét is el kellett távolítani.

A sebészek szerint a vékonybélsérülés a szerencsésebb sérülések közé tartozik, viszont a műtét után kiemelten fontos a has belső "öblítése", a szervezet antibiotikumos kezelése a szepszis, azaz vérmérgezés veszélye miatt. Az igazgató kiemelte a kórház orvosainak és egészségügyi dolgozóinak munkáját, akik a kormányfő kezelése idején egyébként is nagy teher alatt álltak: három májátültetést is elvégeztek a besztercebányai kórházban. „Ezenkívül egy beteg ECMO-kezelésben és az ezzel kapcsolatos átfogó egészségügyi ellátásban részesült, hogy egy további emberéletet menthessünk meg” – mondta Miriam Lapuniková.

A kormányfő a csípőízületi sérülése miatt rehabilitációra szorul, amit már el is kezdett. A besztercebányai kórház igazgatója,, az RTVS-nek pénteken elmondta, hogy a rehabilitáció „nem lesz könnyű, és hosszadalmas lesz”.