• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csökkenhet a fogászatok finanszírozása

Lapszemle 2020.09.10 Forrás: vg.hu
Csökkenhet a fogászatok finanszírozása

A járvány második hulláma miatt a teljesítményalapú finanszírozás pénzügyi gondokat okozhat az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a hektikus finanszírozástól tartanak a legjobban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosok, mivel szeptembertől visszatért az egészségbiztosító a teljesítményalapú finanszírozáshoz – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A fogorvosok többsége szerint az átalányfinanszírozás fenntartása lenne megnyugtató a második hullám alatt is, írja a Világgazdaság.

Nagy Ákos hangsúlyozta: a járvány első hulláma után a betegek száma körülbelül a harmadára esett az alapellátó fogászati rendelőkben a szigorú egészségügyi szabályrendszer miatt.

A NEAK publikus adatai szerint tavaly júniushoz képest idén 47 százalékos, júliusban pedig 67 százalékos kihasználtsággal dolgoztak a NEAK-fogászatok, bár augusztusra a betegszám tovább emelkedett. A MOK alelnöke szerint a NEAK-nak felül kellene vizsgálnia korábbi döntését, ezzel kapcsolatos javaslatát elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Az Emmi a járványidőszakban az egészségügyi ellátások mutatóit és az egészségügyi szolgáltatók helyzetét folyamatosan figyelemmel kíséri – válaszolta a Világgazdaságnak a szaktárca. Az átlagfinanszírozás esetleges visszaállításáról és ennek részleteiről a járványhelyzet alakulásának függvényében, minden releváns körülmény figyelembevételével születik majd döntés. Hozzátették: a NEAK-hoz csak néhány jelzés érkezett az átlagfinanszírozás miatt.

Nagy Ákos szerint a jelenlegi fogászati protokoll és a teljesítményrendszer nincs összehangolva, két beteg között ugyanis 15 perces szünetet kell tartani a rendelőben, de ez a szünet a teljesítményrendszerben nem jelenik meg. Ha a szolgáltató erre a negyedórára valós teljesítményt jelent a NEAK-nak, akkor protokollt szeg, ha pedig fiktívet, akkor költségvetési csalást követ el. Ráadásul ebből a teljesítményalapú finanszírozásból kell fizetniük a védőfelszerelések utánpótlását is a praxisoknak. Nagy Ákos példaként említette, hogya heti 30 órában rendelő vegyes fogászatok átlagfinanszírozása 1,2 millió forint, ez csökkenhet akár 700 ezer forintra az orvos hibáján kívüli okból, de felugorhat akár kétmillióra is.

Legolvasottabb cikkeink