• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Csökkenhet a fogászatok finanszírozása

Lapszemle 2020.09.10 Forrás: vg.hu
Csökkenhet a fogászatok finanszírozása

A járvány második hulláma miatt a teljesítményalapú finanszírozás pénzügyi gondokat okozhat az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a hektikus finanszírozástól tartanak a legjobban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosok, mivel szeptembertől visszatért az egészségbiztosító a teljesítményalapú finanszírozáshoz – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A fogorvosok többsége szerint az átalányfinanszírozás fenntartása lenne megnyugtató a második hullám alatt is, írja a Világgazdaság.

Nagy Ákos hangsúlyozta: a járvány első hulláma után a betegek száma körülbelül a harmadára esett az alapellátó fogászati rendelőkben a szigorú egészségügyi szabályrendszer miatt.

A NEAK publikus adatai szerint tavaly júniushoz képest idén 47 százalékos, júliusban pedig 67 százalékos kihasználtsággal dolgoztak a NEAK-fogászatok, bár augusztusra a betegszám tovább emelkedett. A MOK alelnöke szerint a NEAK-nak felül kellene vizsgálnia korábbi döntését, ezzel kapcsolatos javaslatát elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Az Emmi a járványidőszakban az egészségügyi ellátások mutatóit és az egészségügyi szolgáltatók helyzetét folyamatosan figyelemmel kíséri – válaszolta a Világgazdaságnak a szaktárca. Az átlagfinanszírozás esetleges visszaállításáról és ennek részleteiről a járványhelyzet alakulásának függvényében, minden releváns körülmény figyelembevételével születik majd döntés. Hozzátették: a NEAK-hoz csak néhány jelzés érkezett az átlagfinanszírozás miatt.

Nagy Ákos szerint a jelenlegi fogászati protokoll és a teljesítményrendszer nincs összehangolva, két beteg között ugyanis 15 perces szünetet kell tartani a rendelőben, de ez a szünet a teljesítményrendszerben nem jelenik meg. Ha a szolgáltató erre a negyedórára valós teljesítményt jelent a NEAK-nak, akkor protokollt szeg, ha pedig fiktívet, akkor költségvetési csalást követ el. Ráadásul ebből a teljesítményalapú finanszírozásból kell fizetniük a védőfelszerelések utánpótlását is a praxisoknak. Nagy Ákos példaként említette, hogya heti 30 órában rendelő vegyes fogászatok átlagfinanszírozása 1,2 millió forint, ez csökkenhet akár 700 ezer forintra az orvos hibáján kívüli okból, de felugorhat akár kétmillióra is.

Legolvasottabb cikkeink