• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csökkentették több babatápszer tb-támogatás mértékét

Lapszemle 2022.10.08 Forrás: rtl.hu
Csökkentették több babatápszer tb-támogatás mértékét

Amint megnövekedett a termékek ára, a NEAK-nál azonnal visszavettek a támogatás mértékéből.

A rekordmértékű infláció a baba- és csecsemőtápszerek egy részét elkerülte – eddig. Nemrég több termék ára is csaknem a duplájára nőtt hirtelen. A gyártók szerint a drágulást a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a forintárfolyam alakulása indokolta. A szülőknek viszont azért is kell többet fizetniük, mert az emeléssel együtt csökkentették a tb-támogatás mértékét – méghozzá éppen annyival, hogy az államnak egy fillérrel se kelljen többet fizetnie a családoknak - írja az rtl.hu.

Augusztusban 20 éves csúcson volt az infláció. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, legutóbb 1998 első hónapjaiban volt akkora áremelkedés, mint a nyár utolsó hónapjában. Leginkább az élelmiszerek drágultak, átlagosan 30,9 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül az egyes termékek között óriási lehet az eltérés, a margarin ára például több mint másfélszeresére nőtt. 

...

Megnéztük a Belügyminisztérium felügyelete* alá tartozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Publikus gyógyszertörzsről szóló lakossági tájékoztatóit, hogyan alakultak az állam által is támogatott tápszerek árai január óta. Az átlag a teljes inflációhoz képest igencsak kedvezőnek tűnik, alig 15 százalékkal kerülnek többe ezek a kulcsfontosságú készítmények. Igaz, ebben benne vannak azok is, amelyek semmit sem drágultak, és azok, amiknek az ára a kétszeresére nőtt év eleje óta. Az utóbbi csoportba kifejezetten népszerű, sok kismama által vásárolt termékek tartoznak, de nem ez az egyetlen csavar a történetben.

...

„Fizetünk, mert nincs tejünk! Legalább itt is le tudnak minket húzni” – foglalta össze a véleményét az rtl.hu-nak egy anyuka. „Eddig 4080 forint volt a havi adag, most 12 565 forint lett” – panaszkodott egy másik édesanya, akinek a gyereke már nyolc hónapos, így neki elég csak 4 doboz egy népszerű, születéstől adható, tejalapú anyatej-helyettesítő tápszerből.

Havi szinten kb. húszezer forint csak a tápszer. A családi pótlék meg isten tudja, mióta 12 200 forint, még a tápszert se lehet kifizetni belőle, a pelenkáról és a többiről nem is beszélve – mondta egy újabb anyuka, aki hozzátette: „nem arról van szó, hogy a kormánynak kell eltartani a gyerekünket, de ha már mindennek az ára ennyire emelkedik, és nyomatják a »szüljél 8 gyereket, mert az milyen jó lesz« szöveget, akkor legalább vagy emeljék a családit is, ami már kb. az én gyerekkoromban is ugyanennyi volt, vagy akkor ne csökkentsék a támogatást a tápszerre.”

Amint megnövekedett ugyanis a termékek ára, a NEAK-nál azonnal visszavettek a támogatás mértékéből.  A korábban már említett anyatej-helyettesítő például 2266 forint volt szeptemberben, és ha gyerekorvos írta fel, akkor a jogszabály szerint átlagos, 55 százalékos tb-támogatással lehetett megvásárolni. Vagyis a patikában 1020 forintba került, a normatív támogatás összege így 1246 forintra jött ki. Október 1-től azonban a termék ára 4188 forintra nőtt, a támogatás mértékét pedig rögtön 25 százalékra csökkentették a NEAK-nál, amit a vonatkozó rendelet is átlag alattinak nevez. Ennek köszönhetően receptre vásárolva a patikában már 3141 forintot kell ezért a tápszerért fizetni, így lett egy 80 százalékos áremelkedésből sokak számára 300 százalékos drágulás. A lépéssel a normatív támogatás összege 1047 forintra esett, vagyis az állam még spórol is 199 forintot dobozonként.

További részletek a cikkben.