• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

CT készülék is érkezett Törökbálintra tavaly

Lapszemle 2020.01.13 Forrás: drinfo.aeek.hu
CT készülék is érkezett Törökbálintra tavaly

Várják azt a különleges ultrahang készüléket, mellyel mellkasi műtétek kerülhetők el.

Az Egészséges Budapest Program keretében számos olyan beruházás valósult meg, amelynek köszönhetően a térség egészségügyi ellátása nagymértékben javult – mondta Dr. Antal Gabriella, a törökbálinti tüdőgyógyintézet főigazgatója a 2019-es fejlesztésekről, eszközbeszerzésekről, és a 2020-as év terveiről a dr.info.hu-nak.

- Különösen jó évünk volt. Befejeztünk több fejlesztést, amelyek részben saját forrásból, részben a fenntartó támogatásának köszönhetően valósultak meg. Ha csak a „legszembetűnőbbeket” említsem, amit nem lehet nem észrevenni: új kapu, új kétsávos út, és a lehető legkorszerűbb beléptető rendszer, ami nemcsak a rendet, nemcsak a vagyont, de a betegek biztonságát is szolgálja. Szakmailag a legnagyobb előrelépés pedig az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében tavasszal hozzánk került CT készülék volt. Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen szakmai pluszt jelent a kórházunk életében és a betegek gyors kiszolgálásában.  A készüléknek köszönhetően megvalósult a teljes diagnosztika a tüdőgyógyintézetben, aminek a szervezését lelkes munkacsoport kezdte meg. Nemcsak a tüdőbetegek, elsősorban is a tüdőrákos betegek jutnak könnyen, szinte azonnal a fontos vizsgálathoz, hanem Pest megye négy nagy szakrendelő intézetéhez, Érdhez, Százhalombattához, Budaörshöz, Szigetszentmiklóshoz tartozó betegek is. Ráadásul egy nagyon megkönnyített előjegyzési rendszeren keresztül. Nem kell mondanom, mit jelent ez a betegek számára.

A jövőről szólva elmondta, várjuk az EBP újabb korszerű eszközeit, melyekkel a betegellátás minőségét tovább emeljük. Ilyenek az új alvásdiagnosztikai eszközök, és egy teljesen új technikát jelentő különleges ultrahang készülék (EBUS, azaz endo-bronchiális UH), amivel mellkasi műtétek kerülhetők el, rendkívül megkönnyítve a beteg helyzetét kivizsgáláskor. Közben természetesen a CT ellátást is fejlesztjük. Az általános CT vizsgálatokon kívül már végzünk CT vezérelt biopsiát egyelőre még csak tüdőből, és idén már szeretnénk kardiológiai CT vizsgálatokat is készíteni.

Legolvasottabb cikkeink