• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Darázsinváziót jósol a szakember idénre

Lapszemle 2019.04.16 Forrás: szoljon.hu
Darázsinváziót jósol a szakember idénre

Most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Az enyhe tél miatt nemcsak a tavalyi, de az idei évet is megkeserítik majd a darazsak, hiszen a királynők könnyedén átvészelték az elmúlt hónapokat. A szoljon.hu által megkérdezett szakértő szerint most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója elmondta, a darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket, és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük. Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen.

Házilag akár egy flakon segítségével is lehet védekezni. – Félbevágjuk a flakont, és a tetejét a szájával lefordítva visszatesszük. A flakonba negyed liter sört, tizenöt dekagramm cukrot és negyed liter vizet összekeverünk. Nagyon fontos, hogy egy kanál ecetet is tegyünk bele, hogy a méhek ne menjenek rá.

Azt is elmesélte, olyannyira elfajulhat a helyzet, hogy tavaly például egy ember nagyságú fészket kellett leszednie egy szolnoki porta lakatlan alsó épületéből. Az ekkora fészekben akár ezres nagyságrendben lehetnek darazsak, és ezek a rovarok akár négyszer-ötször is szúrhatnak, szemben a méhekkel. Ez a mennyiségű méreg pedig halálos. Így még véletlenül se kezdjen védőfelszerelés nélkül darázsirtásba, de a legjobb az, ha ilyen esetben már szakembert hívunk!

– Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darázs ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó.

– Franciaországban a közelmúltban megjelent a hatalmas méretű ázsiai lódarázs, ami egy nagyon agresszív fajta. Mára egész Belgiumig eljutott, de már a Brit-szigetek déli részén is találkoztak velük. – Valószínűleg hozzánk is eljut, csak évek kérdése. Bár lakásba ez a faj egyáltalán nem fészkel, a fák lombkoronáiba igen, így akár egy udvarra is beköltözhet – mondja Molnár Ferenc, az OMME megyei szaktanácsadója.

Legolvasottabb cikkeink