• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Debrecenben nincsenek új fertőzöttek

Lapszemle 2020.03.28 Forrás: dehir.hu
Debrecenben nincsenek új fertőzöttek

Debrecenben három beteget regisztráltak, őket Budapesten kezelik.

Debrecenben nincsenek új fertőzöttek a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően - erről Papp Csaba, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke beszélt a Debrecen Televízióban, amelyet a dehir.hu idézett.

Beteg vagyok, mit tegyek? Idős beteg vagyok, ilyenkor mi a teendő? Beteg a gyerekem, bevihetem az ügyeletre? Várom a védőnőt, vajon házhoz jön? – olyan kérdések ezek, melyek valószínűleg sok emberben felmerültek mostanság, amikor a koronavírus-járvány miatt szigorú rendelkezések léptek életbe az egészségügyi alapellátásban is. Az új rendszerben segített eligazodni a Debrecen Televízió Közügy című műsorában Papp Csaba.

Az alelnök elmondta, a COVID-19, vagyis az új koronavírus nem terjed a levegővel, csak cseppfertőzéssel, és bár nem él túl sokáig, papíron 24, fémfelületeken 12, ruhákon pedig 4-6 órán át képes megmaradni. Papp Csaba azt is elmondta, hogy kétarcú vírusról van szó, hiszen „a gyerekeket nem bántja”, 65 éves korig pedig enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen is lezajlik a betegség, a 65 év feletti korosztályra azonban már komoly veszélyt jelent. 

„Az időseknél és azoknál a betegeknél jelent ez problémát, ahol más betegségek vannak. Azokat az időseinket féltjük, akiknek társbetegségeik is vannak, rájuk kell komolyan vigyázni” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, ezért is kérte a kormány és Debrecen városvezetése is, hogy az enyhe, halasztható panaszokkal most ne keressük fel a háziorvosokat, ne legyen tele a váróterem, hiszen másfél méteren belül egymástól gyorsan és komolyan tud terjedni a vírus.

„Bár a gyerekek nem veszélyeztetettek, de hordozók” – hívta fel a figyelmet Papp Csaba, hozzátéve, hogy ezért zárták be az iskolákat és álltak át a digitális távoktatásra. Az egészségügyi és szociális bizottság alelnöke azt is elmondta, örömmel látta, hogy a gyerekeket valóban nem helyezték el a nagyszülőknél, hanem otthonaikban tanulnak. 

„Ennek köszönhetően Debrecenben nulla az új fertőzöttek száma. Debrecenben három beteget ismerünk, akiket Budapesten kezelnek. Nagyon példásan tartja továbbra is a város, és köszönöm minden lakosnak, hogy ebben partner volt” – mondta.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink