• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Digitálisan igazolják az orvosok az iskolai hiányzást

Lapszemle 2020.06.25 Forrás: sonline.hu
Digitálisan igazolják az orvosok az iskolai hiányzást

Elmaradhatnának azok az „Oscar-díjas alakítások” is, amelyekkel néhány gyermek elkápráztatja háziorvosát, egy-egy igazolás érdekében.

Az elektronikus recepttel kapcsolatos kedvező tapasztalatok alapján egyre több gyermekorvos szorgalmazza, hogy az orvosi iskolai igazolásokat is digitalizálják - írta a sonline.hu.

– Ha óvodába megy, vagy ha visszamegy betegség után az iskolába, igazolásért kell kopogtatniuk, azaz egészségesen be kell jönniük a rendelőbe, betegek közé – mondta Dús István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, aki maga Kiskorpádon rendel és még három másik településen látja el a betegeket. – Iskolaidőben nagyon sok munkánk van az igazolásokkal. Néhány napos hasmenésre is igazolást kell adnunk, ők pedig kénytelenek bejönni érte.

A szülők bizonyos esetekben néhány napot igazolhatnak, ám ez hamar elfogy egy-egy tanévben. Emiatt volna szükség némi könnyítésre. Egyszerűbb a gépi igazolás a kézinél. – Én most is számítógépről nyomtatom ki a receptet – magyarázta a doktor. – El tudnám képzelni, hogy a most használatos programomban legyen lehetőség az e-igazolás kiállítására is. Azt már nem, hogy Rinyakovácsiban elektronikusan adjam az igazolást, mikor ott jelenleg is egy mobilnettel döcögünk.

Nem mindenki ért egyet az elektronikus igazolással. Egy kaposvári háziorvos azt mondta kérdésünkre: neki sokkal gyorsabb beírni a gyerek nevét és a dátumot a már előre kinyomtatott receptre, mint a számítógépbe beírni az adatokat. Ezért nem is örülne egy ilyen újításnak.

Ha a szükséges feltételek megvannak, működhet a rendszer, vélekedett Antal László, kaposfői háziorvos. – Támogatom az ötletet, ugyanis én Nagybajomban is rendelek, ahol tartósan betöltetlen a gyerekorvosi körzet – mondta Antal László. – Négy kaposvári doktorral együtt rendelünk, napi váltásban és azt látjuk, hogy a betegek egy része csak az igazolás miatt jön. Itt például nagy segítség lenne orvosnak és páciensnek egyaránt az e-igazolás.

Legolvasottabb cikkeink