• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Digitalizálják a mentőkhöz befutó tesztigényeket

Lapszemle 2020.09.17 Forrás: InfoStart
Digitalizálják a mentőkhöz befutó tesztigényeket

Csató Gábor a tesztelés menetéről, a mentők terheiről, a fertőzött bajtársakról, és arról, hogy három-négy napig kitolódhat a tesztelési idő. 

A növekvő mintavételi igények miatt a tesztelési idő a jövőben akár két-három napra is kitolódhat – mondta Csató Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója beszélt arról, hogy hamarosan digitalizálják a tesztigényeket, hogy naponta csaknem négyezer tesztet végeznek, és hogy miként óvják a mentőszolgálat munkatársait.

- Mikortól indulhat el a digitalizált ügymenet?

- A fejlesztések már zajlanak. Remélem, hogy néhány héten belül már érzékelhetők lesznek az első változások, amit elsőként a háziorvosok és a mentős kollégáim tapasztalnak majd.

...

- Mi is a koronavirus.gov.hu weboldalon megjelenő hiteles információkból tájékozódunk az előző 24 óra adatairól. Ott most éppen azt látjuk, hogy bizonyos helyeken akár a levett mintáinknak a 10-20 százaléka is pozitív, de országos átlagban 5 és 8 százalék között mozog a naponta levett, pozitív mintavételek száma, és ebből az átlagosan 8-10 ezer napi tesztből nagyjából 3-4 ezret az Országos Mentőszolgálat bajtársai végeznek.

- És ez a három-négyezer eset már az ön által említett, megnégyszereződött tesztszám?

- Igen. A januártól márciusi terjedő időszakban nagyjából 500-1000 körüli mintavételigény volt az, ami a mentőszolgálathoz beérkezett. Ez szeptember elején meredek emelkedésbe kezdett. Akkor ez a szám néhány nap alatt felszökött 2000-ig, az elmúlt napokban pedig már 3000-4000 körül alakul a mintavételek száma naponta.

- Mennyi az az esetszám, amely fölött már nem tudják tartani a 24-48 órás határidőt? 

- Ameddig szükséges, addig bővítjük a kapacitásokat. Az jelenthet majd akadályt, ha a mentőszolgálat bajtársai közül is mind többen megbetegednek, vagy kerülnének karanténba.

- Hányan betegedtek vagy fertőződtek meg eddig koronavírussal a mentőknél?

- A vírus magyarországi felbukkanása óta ötvenen betegedtek meg. Hála Istennek elmondható, hogy senki sem került kórházba, és túlnyomó többségük már vissza is állt a napi munkába.

- Jelenleg hányan betegek?

- Ma 15 mentődolgozónk koronavírus-pozitív, állapotuk napról napra változik. De azt is el kell mondjam, hogy legalább 30-40 munkatársunk a kontaktkutatások miatt jelenleg is karanténban van.

- Hogyan védik a munkatársaikat, milyen felszerelésben dolgoznak a kollégái?

Mi abban a helyzetben voltunk már tavaly év végén is, hogy az összes raktárkészletünk föl volt töltve védőfelszerelésből, hiszen, ahogy említettem, mindig is szállítottunk és elláttunk fertőző betegeket. Ezeknek a védőfelszereléseknek a pótlása folyamatos. Ha olyan beavatkozást végzünk, mondjuk egy intubálást, légútbiztosítást, ahol úgynevezett aerosol-képződéssel járó beavatkozás van, akkor olyan speciális maszkokat használunk, amelyek FFP2- vagy FFP3-védettséget nyújtanak. De a normál napi működésünk során is kötelező mindenkinek legalább sebészi maszkot, gumikesztyűt és védőszemüveget viselnie minden betegellátás során. A napi védekezésünk másik területét az úgynevezett mentesítő zónáink képezik, ahol a normál mentőállomásainktól függetlenül tudjuk fertőtleníteni és feltölteni azokat a mintavételi autókat, melyekkel koronavírus-gyanús vagy fertőzött személyek találkozhatnak.

Legolvasottabb cikkeink