• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Drágább lesz a családoknak a fekvőbetegek ápolása

Lapszemle 2022.11.30 Forrás: valaszonline.hu
Drágább lesz a családoknak a fekvőbetegek ápolása

A javaslat az évente kórházban kezelt betegek nagyjából fél százalékát érinti.

Nemrég robbant a hír: a kormány megszünteti az elfekvőket, az egészségügyből a szociális szférába paterolja át a rossz állapotban lévő embereket. Amint a Válasz Online megtudta: korábban is volt már terv erre, ám négy és fél éve a politikai kockázatok miatt a kormány még elvetette azt.

Pedig 2018-ban már a jogszabályalkotásig is eljutottak, és akkor még több mint tízmilliárdos fejlesztési keretet is kilátásba helyeztek. Akkor azonban nem merték megkockáztatni, hogy az ellenzék azzal kampányoljon: a kormány kórházakat zár be. Már nem tartanak ettől, ám közben a terv árnyéka lett önmagának: jóval kevesebb ágyra vonatkozik, a fejlesztési pénzekről semmit sem hallani, ahogy az ápolási és szociális szolgáltatások összekapcsolásáról sem. Szimpla megszorítás, ám nem olyan nagy, amekkorának az ellenzék jelzi. Mi történik hát? Mutatjuk.

...

Az egészségügyi reformcsomagban hozzányúlnak az ápolási ágyakhoz, de nem teljesen úgy, mint azt 2018-ban tervezték. Most már nem szegény bajban levő családokon van a fókusz, hanem azon, hogy az ellátás elsősorban a hozzátartozók és nem az állam felelőssége. Rosszabb a helyzet azért is, mert források nélkül vágnak bele, és megváltozott az érintett ágyak köre is. A Válasz Online kormányközeli forrásokkal beszélgetett, kérdéseket küldött az egészségügyért és a szociálpolitikáért felelős Belügyminisztériumnak, és számos kórházi, ápolási és szociális szakértővel rakta össze a történteket. A könnyebb érthetőség kedvéért az információkat kérdés-felelet formában tárjuk olvasóink elé.

Miről beszélünk, elfekvőkről?

A hírek hallatán sokan valóban azt hihették, hogy a változás a népnyelvben „elfekvőknek” nevezett valamennyi részlegre vonatkozik. Valójában a parlament előtt levő törvényjavaslat csak az ápolási ágyakat említi. Az „elfekvők” nagyobb része krónikus belgyógyászat, és nem érintett a mostani változásokban. 

Biztos ez?

Nehéz kihüvelyezni, ezért is érthették sokan félre. Idézzük a törvényjavaslatot: „átvett feladat: az egészségügyi közszolgáltatás részeként végzett fekvőbeteg-szakellátás krónikus ellátása közül (…) az állami fenntartású egészségügyi intézmény által átadott ápolási ágyakon végzett tevékenység (a továbbiakban szakápolás).” 

Minden ágy ápolási, nem? 

Nem. Csak azok, amiket ápolási ágynak neveznek és ápolási részlegen, ápolási osztályon találhatók. A fővárosban például a Péterfy Kórháznak több mint félezer krónikus ágya van, de ápolási nincs egy sem. Az Uzsoki Kórháznak 240 krónikus ágya van, a Jahn Ferencnek 533, viszont egyiknek sincs ápolási ágya. Rájuk tehát nem vonatkozik a javaslat. 

Mi a különbség az ápolási és a krónikus között? 

Krónikus ágy = krónikus + rehabilitációs + ápolási ágy. (Zavaró, de a krónikus egyszerre egy összefoglaló név és egy alcsoport.) Közelítsük meg inkább egy idős ember példáján. Ha bekerül a kórházba, először egy úgynevezett aktív ágyon gyógyítják, amíg megműtik vagy életmentő infúziós kezelést kap. Negyvenkétezer ilyen ágy van, és ezeket nem érinti a változtatás. Amikor már jobban van, de még orvosi felügyeletre és egészségügyi szakápolásra szorul, akkor krónikus ágyra kerül. Közel 22 ezer olyan krónikus ágy van az országban, amelyekre szintén nem vonatkozik a törvény. Amikortól már a betegnek nincs szüksége szakápolásra, csak az étkezését, felkelését, tisztálkodását kell segíteni, amihez nem kellene feltétlenül egészségügyi végzettség, onnantól kerül át a beteg az ápolási ágyakra. Ápolási ágyból 2021-ben 2767 működött a magyar kórházakban a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő adatai szerint. Csak ezekre vonatkoznak a mostani tervek, és nem is mindegyikre. Az államiakat kell átadni a szociális ágazat kezelésébe. 

Akkor ez nem egy óriási súlyú intézkedés?

A javaslat az évente kórházban kezelt betegek nagyjából fél százalékát érinti. Tavaly országosan 8400 beteg feküdt ápolási osztályon az összesen 1,6 millió kórházi eset közül – ez derül ki a cikkünkben forrásként használt Kórházi Ágyszám és Betegforgalmi Kimutatás 2021 (vagy a megfelelő évi) kötetből. A 2019-es utolsó „békeesztendőben” valamivel többen, 11 ezren feküdtek ápolási osztályon összesen kétmillió beteg közül.