• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Éger István: örömöt éreztem a béremelés bejelentésekor

Lapszemle 2020.10.10 Forrás: Klubrádió
Éger István: örömöt éreztem a béremelés bejelentésekor

Tudomásul kell venni, hogy ez egy olyan komoly átalakulás, amelynek bizonyos fokig és bizonyos ideig lesznek elszenvedői.

Mit érzett, amikor értesült arról, hogy elfogadta kormány a MOK áttörő erejű béremelési javaslatát?, kérdezte Éger Istvántól, a MOK volt elnökétől Bolgár György a Klubrádióban.

- Örömöt éreztem, hiszen történelmi jelentőségű esemény tanúja lehettem - válaszolta Éger István, aki szerint hetven év után reális lehetőség nyílik arra, hogy eltöröljék a hálapénzt. Mint hozzátette, húsz éve mondta különböző politikai szereplőknek és kollégáinak, hogy ezt csak egyféleképpen lehet megszüntetni, méghozzá egy határozott, egyidejű, nagymértékű béremeléssel és a büntetés kilátásba helyezésével. Felidézte, hogy mindenki fantasztának tartotta annak idején. 

Beszélt arról is, hogy az ördög a részletekben rejlik, hiszen nem mindegy, miként váltjuk a mindennapok gyakorlatára az elfogadott törvényt, amelynek szellemével abszolút egyért. Az elkövetkező két-három hónap munkája sok mindent meg fog határozni véleménye szerint. 

Tudomásul kell venni, hogy ez egy olyan komoly átalakulás, amelynek bizonyos fokig és bizonyos ideig lesznek elszenvedői. „Csak azt tudja ajánlani egyszerű mezei mentőorvosként minden kollégájának, hogy tartsanak ki az elvek mellett, mert megéri”. Ugyanakkor látható lesz az orvoshiány, mert a bérkérdést legalább tíz évvel ezelőtt kellet volna meglépni. 

Az átmeneti nehézségekről szólva elmondta: annak érdekében és annak árán, hogy a betegek kiszámíthatóbb ellátáshoz jussanak, átmenetileg többet kell majd várniuk, több türelemre lesz majd szükségük. Sajnos 2004 óta hazánk tízezer jól képzett szakorvost elengedett a világba, és őket most ezzel a nagyarányú béremeléssel sem lehet visszahozni, annak ellenére, hogy a bérszint rendben van, megközelítőleg egy osztrák orvos bérének megfelelő. 

Az orvoslétszám egyelőre nem rendeződik, hiszen – ahogy mindig is mondtuk - hazugságok tömkelege van a jelentésekben, mivel egy orvos több helyre van bejelentve, több helyen dolgozik. Most el fog érkezik az igazság pillanata, mert a jogszabályi változások átmeneti hiányokat, ellátásbeli nehézségeket fognak hozni. Emiatt várhatóak majd ellátásérdekű engedmények is számos helyen. 

Mindenképpen jó irányba, a tisztulás irányába indul paraszolvencia mentesen a rendszer. 

A közalkalmazotti jogviszony már köszönőviszonyban sem volt a valóságban kialakult helyzettel, az egészségügyi szolgálati jogviszony megfelelő módosítások után jó alap lesz. 

A háziorvosokra térve elmondta, helyes, hogy napirendre vették a praxisok megfelelő finanszírozásának rendezését, hogy az orvosok ki tudják gazdálkodni belőle a megemelt bért. Evidens elvárás, tette hozzá.

A nyugdíjas orvosok helyzete szerinte könnyebbé válik, mert megszűnik (a járvány után is) a munkavállalásukhoz eddig szükséges kérelmezés. 

Legolvasottabb cikkeink