• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségesebbek azok, akik a tenger közelében élnek

Lapszemle 2023.05.27 Forrás: hvg.hu
Egészségesebbek azok, akik a tenger közelében élnek

A tengerparton tett látogatások gyakorisága pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal, jövedelemtől függetlenül.

Jövedelemtől függetlenül áldásos hatásai lehetnek a tengerek – vagy akár tavak – mellett eltöltött időnek, állapította meg a Bécsi Egyetem kutatóinak friss kutatása - írja a hvg.hu.

Az emberek egészségesebbek, ha tenger közelében élnek, vagy legalább egy kis időt a tenger mellett töltenek – derült ki egy bécsi környezetpszichológusok által végzett nemzetközi felmérésből. A kutatók 15 országban több mint 15 ezer embert kérdeztek meg, eredményeiket pedig a Communications Earth & Environment folyóiratban publikálták.

Arra is fény derült, hogy a tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A Bécsi Egyetemen dolgozó Sandra Geiger és kollégái egy európai uniós projekt keretében vizsgálták a tengerek és óceánok emberi egészségre gyakorolt hatásait. A kutatásban több mint 15 ezren vettek részt 14 európai országból –Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia és Csehország –, illetve Ausztráliából. A felmérés résztvevőit a tengerparti tevékenységekről alkotott véleményükről és egészségükről kérdezték.

Geiger elképesztőnek nevezte, hogy minden vizsgált országban ugyanazokat az egyértelmű mintázatokat találták. „Úgy tűnik, hogy mindenkinek előnyös a tenger közelsége, nem csak a gazdagoknak” – magyarázza. „A tengerparton tett látogatások gyakorisága pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal, jövedelemtől függetlenül” – jegyzik meg a tanulmányban.

Ugyanakkor Geiger szerint a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket. A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat – hangsúlyozzák a kutatók.

Geiger rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.

Legolvasottabb cikkeink